Bahçelerde Görülen Hastalıklara Dikkat

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmet Birimlerinden Üreticilere Uyarı

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personelleri Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, Ziraat Mühendisi Ümmühan Feyza Kara ve Fındık Eksperi Nurgül Aşuk Güder üretici ziyaretleri kapsamında Akçaabat ilçesi Demirkapı ve Arpacılı Mahallelerinde seralarda ve fındık bahçelerinde incelemelerde bulundular.

Fındık bahçelerinde, ceviz ağaçlarında, sebze bahçelerinde, seralarda gördükleri hastalık ve zararlılar hakkında üreticilere bilgilendirmelerde bulundular. Kültürel ve kimyasal mücadele hakkında bilgi verdiler.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı: Başkan Eyüpoğlu, “Amacımız ilçemizde ekilmedik dikilmedik bir karış toprak kalmadan tarım faaliyetlerinde bulunmak ve üreticilerimizin bulundukları kırsal mahallelerinde ekonomik gelirlerini artırıp göçleri önlemektir.  Bunun için konularında uzman teknik ekip personellerimiz imkânlar elverdiği ölçüde üreticilerimize ulaşmakta ve tarım faaliyetlerinde bulunan çiftçilerimize tarımla ilgili her konuda destek olmaktadırlar. Tarlasında bağında bahçesinde sorunla karşılaşan üreticilerimize bizlerle irtibat halinde olmalarını tavsiye ederim”. diye belirtti.

Ziraat Mühendisi Ümmühan Feyza Kara, arazi incelemelerinde karşılaştığı hastalık ve zararlılar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu. Mühendis Kara,  “Ceviz ağaçlarında antraknoz dediğimiz hastalığa ve yaprak gal akarına denk geldik.  Ceviz Antraknozu, cevizlerde zarar yapan hava kökenli mantari bir hastalıktır.  Meyve kabuğundaki ve yapraktaki küçük lekeler şeklindeki hastalık belirtileri giderek büyümekte ve birleşerek tüm yüzeyi kaplamakta olup meyve çürümelerine yol açar. Mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur.” dedi.

“İlaçlı Mücadele Zamanı

1.İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönem, 2.İlaçlama: Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, 3.İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde, 4. Ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Maneb 80 WP, %65 Dodine etken maddesini içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca yapılan incelemelerde ceviz yaprak gal akarına da rastlanılmıştır. Ceviz yaprak gal akarı yaprak dokusu içerisinde yaşar. Bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabarıklar oluşturur. Kahverengileşir ve siyaha dönüşür. Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür. Kükürt (%80, WP ) veya abamectin içerikli ilaçlar uygulanmalıdır. Ayrıca seralarda domates, hıyar vb ürünlerde beyaz sinek ve yaprak bitlerine rastlanılmış olup 40 g/l Azadirachtin, 152,3 TerpenoidBlend QRD 460, veya 350 g/l Imidacloprid etken maddeli ilaçların kullanılması tavsiye edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Ekim Öğretmenler Gününü Kutladı
AK Parti Kongreye Gidiyor
Dostluk Her Şeyden Önemli
Kayıp Olan Şahış Ölü Bulundu