AKÇAABAT’TA TOPRAK ANA KÖY YAŞAM MERKEZİ AÇILDI
Akçaabat Belediyesi ve Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, Akçaabat’ın Mersin Mahallesi’nde yapılan Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen ve kapanan köy okullarının yeniden öğrenci ve vatandaşın hizmetine sunulması için başlatılan "Köy Yaşam Merkezleri Projesi" kapsamında Trabzon’da kapanan 21 adet okul binasını köy yaşam merkezine dönüştürmek için İl Milli eğitim Müdürlüğü’nce harekete geçilmişti. Bu kapsamda ilk olarak Akçaabat Mersin Mahallesi’nde bulunan Çamlık İlkokulu dönüştürülerek Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi olarak açılışı yapıldı.
Açılış programına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, , MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Akçaabat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Usta, il ve ilçe protokolünün mensupları, Siyasi Partilerin temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi’nin açılış programı protokol üyelerinin kurdele kesmesi ve Akçaabat Folklor Derneği Kız Horon Ekibinin horon gösterisiyle devam etti. Gösterinin ardından protokol üyeleri Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi’ni incelediler.
Programın son bölümünde, Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi projesinin hayata geçirilmesinde büyük emek sarf eden Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu; desteğini her zaman hissettiren Bizim Neslin Uşakları Derneği’ne ise Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu plaket takdim ettiler.
TORAK ANA KÖY YAŞAM MERKEZİ NEDİR?
Türkiye’nin çeşitli noktalarında açılan Köy Yaşam Merkezleri, köylerde kullanılmayan okul binalarının yörenin ihtiyaçlarına uygun şekillenmesiyle bir dizi eğitsel ve sosyal faaliyetlerin yürütülebileceği okul dışı eğitim kurumlarına dönüştürülüyor. Bu kurumlardan bir tanesi de Akçaabat İlçesi Mersin Mahallesi’nde hayata geçirildi. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere ve yöre halkına hitap eden bu merkezde; kütüphane, gençlik kampı, halk eğitimi merkezinin kurslarının yanı sıra matematik, doğa, bilim ve tasarımın iç içe geçtiği atölyeler yapıldı. Köy Yaşam Merkezi ile geçmişin ve yöre halkının tecrübesi; geleceğe aktarılacak; çocuklara öğretilecek; gelenekler gelecekle buluşacak. Burada yapılan etkinlikler aracılığıyla çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimi desteklenecek; deneyimleyerek öğrenme arttırılacak, sosyal becerileri ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirilmiş olacak. Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi’nde uygulama bahçesi, masal atölyesi, kazaziye ve hasır örgü yapım merkezi, masal atölyesi, kütüphane, yaşam becerileri ve tasarım atölyesi, geri dönüşüm atölyesi, kurs merkezleri, bilim, mühendislik ve matematik atölyeleri bulunmaktadır.