Derleyen: Derviş ALTUNTAŞ
Kaynak: Trabzon'da Kara Gece
Trabzon ve Akçaabat başta olmak üzere bölgemizde gece başlayan yağmur Akçaabat’ta 21 can alırken, Trabzon genelinde ise 45 kişi hayatını kaybetmişti.
1990 yılının 19 Haziran günü yaşanan sel felaketi, bölgemizde bugüne kadar meydana gelen en büyük felaket olarak tarihe geçti. Sel felaketi Trabzon Merkez, Maçka, Akçaabat, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Tonya ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 12’si kasaba, 266’sı köy, toplam 278 yerleşim birimini etkiledi.
Yaşanan afetin, can kaybının yanı sıra maddi yıkımı da bir hayli fazla oldu. O günün rakamlarıyla maddi zararın 10 trilyona yaklaştığı açıklanmıştır.
Dere yatakları ölüm getirdi…
Ölüm ve yıkım bölge insanımızı hep dere yataklarında yakaladı. Akacak yatak bulamayan dereler küçük küçük ama potansiyelleri açısından ise büyük birçok kola ayrıldılar. Akçaabat’ta 8 dere, plansız yapılaşmanın ürünlerini silmiş süpürmüştü. Dere ağzına yapılan sanayi siteleri, evler, depolar birer oyuncak gibi yerlerinden sökülüp azgın sular ile denize dökülmüştü.
Aradan 19 yıl geçti… Selin bölgemizde bıraktığı izler neredeyse tamamen silindi.
Her zaman insan faktörü en ön sırada…
Zamanın Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Bekir Gerçek, “büyük felaketlerin, geleceğe yönelik dersler alınacaksa bir teselli kaynağı olabileceğini” vurguluyor ve aksi takdirde bu tür felaketlerin her zaman olabileceğinin altını çiziyordu. Gerçek, “Karadeniz karasularının düzensiz bir rejime sahip olduklarının bilinmesi gerektiğini” vurgulayarak dere ağızlarına imar izni verilmesini “intihar” olarak nitelendiriyordu.
19 Haziran 1990’da Trabzon ve Akçaabat, tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 19 Haziran günü öğleden sonra başlayan ve aralıksız olarak 20 Haziran sabahına kadar her dakika şiddetini arttırarak devam eden bardaktan boşanırcasına yağmur; binlerce kişinin evsiz kalmasına, onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Nice ocaklar söndü, nice aileler evsiz barksız, kaldı. Sel felaketinin üzerinden tam 19 yıl geçti. Bugün 19 Haziran 2009, felaketin 19’uncu yıl dönümü.
Bölge halkı olarak yaşadığımız bu felaketten bugün geride fotoğraflar kaldı sadece.
Oysa bugün; bu büyük ve neticeleri itibariyle son derece ağır felaketi yaşayan şehrin insanları olarak, o günleri çabuk unuttuğumuz için, gereken dersleri de çıkarmadığımızı görmekteyiz. Selin yıktığı evlerin yerine yenileri yapıldı. Ama unutmamalıyız. Yaşadıklarımızı unutmamalıyız ki bu tür felaketlere her zaman hazırlıklı olalım.
Peki, toplum olarak bu felaketlere hazır mıyız acaba? Bu felaketten gereken dersleri çıkartabildik mi?!
O GÜNLERİ DAHA İYİ HATIRLAMAK İÇİN AKÇAABAT’TA SELE KURBAN VERDİĞİMİZ VATANDAŞLARIMIZI BURADA BİR KEZ DAHA HATIRLIYOR VE RAHMETLE ANIYORUZ:
Akçaabat Merkez:
Ekrem Bulut Yıkılan duvarın altında kaldı
Cemil Bulut Yıkılan duvarın altında kaldı
Söğütlü:
Ragıp Hacısalihoğlu Sel sularına kapılan araçta kaldı
Avni Yurtsever Sel sularına kapılan araçta kaldı
Temel Uzun Sel sularına kapılan araçta kaldı
Saliha Uzun Sel sularına kapılan araçta kaldı
Demirci:
Havva Başaran Sel sularına kapılan araçta kaldı
Çayırbağı:
Beytullah Karal Göçük altında kaldı
Havva Birinci Göçük altında kaldı
Fidan Köroğlu Göçük altında kaldı
Samet Katen Göçük altında kaldı
Akpınar:
Neşet Bayraktar Sel sularına kapıldı
Yeter Bıyıklı Sel sularına kapıldı
Havva Demir Sel sularına kapıldı
Emine Demir Sel sularına kapıldı
Ayşe Akyüz ve ÇocuğuSel sularına kapıldı
Acısu:
Ahmet Doğan Sel sularına kapılan araçta kaldı
Nurettin Doğan Sel sularına kapılan araçta kaldı
İsmail Bostan Sel sularına kapılan araçta kaldı
Emin Gedikli Sel sularına kapılan araçta kaldı
SEL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Fotoğraflar Metin Güneysu