Akçaabat Ziraat Odası'ndan Eğitim

Akçaabat Ziraat Odası'ndan Eğitim

Akçaabat Ziraat Odası ile Akçaabat Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün organize ettiği eğitim çalışması ile Akçaabat’taki üreticileri küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki etkileri konusunda bilinçlendirdi.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir’in sunumuyla gerçekleştirilen eğitime Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Kerem Kan katkı sağladı.

Etkinliğin açılışında konuşan Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu,ilçemizde iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan kuraklığın etkilerini en aza indirmek için ürün çeşitliliğinin artırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaşması için gayret ettiklerini belirtti. Eyüpoğlu, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan her türlü tarımsal yeniliği üreticilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz.Dünyayı etkisialtına alan küresel ısınma ve bunun etkilerini üreticilerimizle paylaşmak istedik. Ne gibi önlemler alabileceğimizi nelerin bu duruma etkisi olduğunu üreticilerimize anlatmak istedik.” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir ise eğitimde şu konulara değindi:

“Son yıllarda birçok üründe ekim ve hasat döneminde kaymalar var. Fındık tarımı üzerinde de olumsuz etkileri mevcut. Bunu önlemek için mevcut bahçelere basınçlı sulama sitemleri kurulmalı, yeni bahçe kurulurken kuraklığa dayanıklı çeşitler seçilmeli.  Fındık, zeytin ve daha birçok üründe hasat geçmiş yıllara göre nerdeyse 15-20 gün daha geç olmaya başladı.Meyvelerde çiçeklenme döneminin değişmesi, soğuk, don riskine veya aşırı sıcaklara maruz kalmasına neden oluyor.

İklim değişikliğinden en az etkilenmek için bizim de yapmamız gereken bazı ödevler vardır.  Bunun için enerji dostu ampuller kullanılmalı, televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı, doğru ışıklandırma yapılmalı, klima yerine vantilatör kullanılmalı, evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı, eşyalar radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli, bilgisayar bekleme konumunda bırakılmamalı, kurşunsuz benzin tüketen ya da elektrikli  araçlar tercih edilmeli, tüketiciler uzun ömürlü ürünler tercih etmeli, geri dönüşümü olmayan ambalajlı ürünler alınmamalı, başta PVC olmak üzere plastik ambalajlardan kaçınılmalı, oda ısısına duyarlı termostatik vanalar kullanılmalı, şişe ve kavanoz gibi cam ürünler tercih edilmeli, plastik poşet ve yiyecek kapları gibi ürünler yeniden kullanılmamalı, alışverişlerde plastik poşetler kullanılmamalı, çamaşır suyu tüketimi en aza indirilmeli, orman alanları korunmalı ve artırılmalı, anız vb. artıklar yakılmamalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

AK Parti Kongreye Gidiyor
Dostluk Her Şeyden Önemli
Kayıp Olan Şahış Ölü Bulundu
Çankaya "Yanlış analiz yanlış sonuçlar doğurur”