Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu çalışmalarla ilgili bir basın açıklamasında bulundu.
Açıklama şu şekilde:
Eyüpoğlu, "Akçaabat Belediyesinin öncülüğünde birlikte el ele vererek kırsal mahallelerdeki üreticilerimize destek olmak için yeni projeler ortaya koymak için çalıştık. Böyle bir projeye öncülük yaptığı için Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim'e teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz doğduğu yerde doysun istiyoruz. İlçemizde arazi yapısı çok parçalı ve engebeli olduğu için üreticilerimizin gelir seviyesini arttırmak ve kırsal mahallelerden kente göçü önlemek ayrıca üreticilerimizi ilçemizde tutmak için proje çalışmalarına başladık. Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat Belediyesi ile birlikte Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında proje başvurumuzu yaptık. Bu kapsamda Belediye Başkanımız, İlçe Başkanımız ve Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ile önce milletvekillerimizi ardından Bakanlarımızı ziyaret ettik. Bu proje ile kırsalda üretimi gerçekleştirilen ancak kısıtlı gelir getirdiği düşünülen yerelde sahiplenmesi yüksek ürünlerin katma değerli şekilde üretiminin yapılması ve satış kanallarının oluşturulması suretiyle kırsal kalkınmaya katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Akçaabat ilçesinde yaklaşık 18.190 hektarlık tarım arazisinde üretim sağlanmaktadır. Bu arazinin de 1000 hektarı sebze-meyve ağırlıklı üretimdir. Akçaabat ilçemizde kadınların güçlü ve çalışkan olduğu bilinmektedir. Özellikle bağ ve bahçe işlerinde kadın üreticilerimiz ön plandadır. Akçaabat ilçesinin pazar durumu incelendiğinde pazarda organik ürünlerin satışında % 74 oranında kadınların hâkim olduğu görülmektedir. Proje kapsamında Trabzon’un önemli turizm ve mikro klima ikliminden dolayı tarımsal ürünlerde ciddi çeşitliliği olan ilçesi Akçaabat’ta tarımsal ürünlerin katma değerli üretiminin sağlanması, meyve üretiminin arttırılması, doğrudan tüketiciye/pazara sunulması ve pazarlama / markalaşma çalışmalarının desteklenmesi yoluyla kırsal kalkınmaya katkı sağlanması ve ayrıca kadın istihdamının artması amaçlanmaktadır. Ayrıca üretimi yapılan ürünler online satış sistemi gelişen sosyal medya üzerinden (DİTAP, instagram, twitter, popüler satış siteleri vb.) oluşturularak hem internet üzerinden hem de yerel Pazar (marketlerde) satış yapılması sağlanacaktır.
Bu proje ile 750 sözleşmeli çiftçi oluşturulacak, 440 m2 alanda tesis kurulacak , 5 adet 20 m2 lik büfeler oluşturulacak, 25’i kadın 35 kişiye doğrudan , sebze ve meyve üretimi yapan yaklaşık 4000 kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlanmış olacaktır. Çilek , kivi, mantar, aronya, yaban mersini, Trabzon hurması, üzüm, karayemiş, lahana vb. ürünlerin satışı bu sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Ayrıca Rize, Giresun gibi çevre illerden de satıcılar ve alıcılar hiçbir menfaat beklemeden bu sistem üzerinden irtibata geçebilecekler istedikleri ürünleri buradan karşılayabileceklerdir ” dedi.
Bu kapsamda Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve beraberinde Ak parti ilçe Başkanı Ahmet Hüseyin Altıntepe , Akçaabat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şentürk, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut, Akçaabat Muhtarlar Dernek Başkanı Ömer Hotoman, Akçaabat Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Sabri Kahramanoğlu ve Oto Galericileri Dernek Başkanı Necati İsak ile birlikte Ankara’da Akçaabat ilçemiz için takip edilmesi gereken projeleri milletvekillerimiz Bahar Ayvazoğlu, Adnan Günnar, Salih Cora Beyler ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nu Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u , İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ve Ak parti MKYK üyesi ve Ar-Ge Başkanı Mustafa Şen’i, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’nu makamlarında ziyaret ettiler. Akçaabat için yapılabilecek olan projeleri görüştüler ve yapılan yatırımlar için teşekkür ettiler.