112 Acilden Basın Toplantısı

Trabzon'da 4500 Acil Çağrının 140 tanesine Ambulans gönderiliyor. Ambulas giden 140 vakanın da % 30 gerçek acil


4500 Acil Çağrının 140 tanesine Ambulans gönderiliyor. Ambulas giden 140 vakanın da % 30 gerçek acil…

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri hakkında basını bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Akçaabat Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına, İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman,  Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa dereli, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Serdar Küçük, Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Eray Uslu katıldı.

Toplantıda konuşan Sağlık müdürü Dr. Kemal Süleyman, 1994 yılında hizmet 1 ambulans ile başlayan 112 acil hizmetlerinin bugün il merkezinde 7 olmak üzere 23 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 32 acil yardım ambulansı, 1 helikopter ambulans, 3 kar paletli ambulans ile hizmet verdiğini belirtti.

Günlük ortalama 4500 çağrının geldiği komuta kontrol merkezindeki tüm görüşmelerin kayıt altına alındığını ifade eden Müdür Süleyman, “Tüm ambulansların yönlendirildiği Komuta kontrol merkezine günde ortalama 4500  çağrı gelmektedir. Bu  çağrıların ortalama 140 tanesi acil müdahale gerektirecek vakalar olduğuna karar verilerek en yakın istasyondaki ambulans görevlileri görevlendirilmektedir. Bu 140 hasta arasında da ancak %30’u gerçek acil vakalardır” dedi.

Dr. Kemal Süleyman “112 Acil Yardım Ambulansları; donanımlarıyla, hastane acil servis koşullarıyla eş değer durumdadır. Acil sağlık ihtiyacına yönelik her türlü tıbbi donanım ve personel ambulansla birlikte olay yerine götürülmektedir. Müdahale edilen vakalarda hasta yakınları ya da vatandaşların, hastanın bir an önce hastaneye nakli konusunda ısrarlı tutumu ve personele uygunsuz tepkisi, hastaların hayat kurtarıcı nitelikteki ilk müdahaleden yeterince faydalanamamasına neden olabilmektedir. Ambulansta müdahale tıbbi ve etik bir konu olduğundan, vatandaşlarımız hastaya müdahaleyi tamamen sağlık personeline bırakmalı ve sadece ekip tarafından talep edildiğinde gerekli kolaylığı sağlamalıdır. Hastaların sedyeyle nakli sırasında, sağlık ekibi koordinasyonunda vatandaşların desteği alınabilmektedir. Bazı vakalar için olay yerinde yapılacak müdahale yeterli olabildiğinden hastaneye nakil gerektirmeyebilir. Bu kararı verme yetkisinin sadece 112 ekibine ait olduğu bilinmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

“İhtiyaç halinde 112 aranmalıdır”

Gerçek acil sağlık hizmeti alması gereken kişilerin 112 hizmetlerinde faydalanması gerektiğini belirten Sağlık Müdürü “112 Acil sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının ihtiyaç sahibi her bireye ait olduğu unutulmadan talepte bulunulmalıdır. Bu anlamda, gerçek ihtiyaç sahipleri ile empati yapılarak daha hassas olunması, trafikte ambulanslara kolaylık gösterilmesi, olay yerinde 112 personeline yardımcı olunması, tüm vatandaşların İlkyardım bilinci konusunda kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi hizmetin daha kaliteli biçimde sunulmasını sağlayacaktır” dedi.

 

 

Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Eray Uslu ise yaptığı sunumda, 2011 yılı Aralık ayı itibari ile 2011 yılı Aralık ayı itibariyle toplam 39764 vakaya müdahale edildiğini, bu hastaların ise 9018 kalp, 6175 nörolojik, 4292 kişinin Solunum Sistemi Hast., 5120 Travma ve 2706 Trafik Kazası ile en sık vaka grupları olduğunu açıkladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri

Akçaabat Adalet Sarayı Binası Hızla Yükseliyor
Karşılıklı Açıklamalar