Hazine Müsteşarlığının yeni yönetmeliği ile 11 bin 500 iş yerinin kapanacağını, binlerce kişinin işsiz kalacağını belirtildi.
Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İbrahim Demir, Hazine Müsteşarlığının Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 11 bin 500 iş yerinin kapanacağını, binlerce kişinin işsiz kalacağı iddia etti.
Hazine Müsteşarlığının Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İbrahim Demir, “Yönetmelikle 4 yıllık fakülte mezunu müdürü piyasadan bulacaksınız ve bir de 1,5 yıl hizmet geçmişi olacak. Aylardır anons yaptırdım. 150 kişi müracaat etti ama bir tanesinde bile 1,5 yıl hizmet geçmişi yok sigorta acentelerini zor günlerin bekliyor. Yönetmelik anayasaya aykırı" dedi.
Acente sahiplerine birçok yükümlülük getiren yönetmeliğin kendilerini zarara uğratacağını savunan İbrahim Demir, “Bu yönetmelikte bütün limited şirket sigorta acentelerinde ve sigorta acenteleri şubelerinde 4 yıllık fakülte mezunu ve 1,5 yıl hizmet geçmişi personelin müdür olarak atanması isteniyor. Bu atanması istenen iş yeri, acente şubeler olarak tam 11 bin 500 iş yerine tekabül ediyor. Dört yıllık fakülte mezunu müdürü piyasadan bulacaksınız ve bir de 1,5 yıl hizmet geçmişi olacak. 1,5 yıl hizmet geçmişini bulamıyoruz. Benim iş yerim Ödemiş’te 30 Aralık’tan beri belediyeye anons ettiriyorum ve 150 kişi müracaat etti lisans mezunu olarak ama bir tanesinde bile 1,5 yıl hizmet geçmişi yok” dedi.
Binlerce kişinin işsiz kalacağını belirten İbrahim Demir, şunları söyledi: “Toplam 11 bin 500 iş yeri kapanıyor ve bu iş yerlerinde 20 bin kişi çalışıyor. 20 bin kişi ailesi ve efradı ile birlikte 70-80 bin kişi aç kalacak, sokağa atılacak. Biz istiyoruz ki bu yönetmeliği iki yıla çıkarsınlar bu bir buçuk yıllık hizmet deneyimini de biz kendi bünyemizde tamamlatalım. Alalım 4 yıllık fakülte mezunu personeli ve kendi bünyemizde yetiştirelim. Hem 11 bin 500 iş yeri kapanmasın hem de 20 bin kişi sokağa atılmasın. Zaten Türkiye’de işsizlik had safhada bu böyle devam ederken bir de 20 bin kişiyi sokağa atarsak yazık, günah. Bu iş yerleri açılırken her iş yeri için en az 20-25 bin masraf oldu bunların zararı var. Bir de iş yerleri kapatınca çalışan personele kıdem, ihbar, tazminat ödeme durumu var.”