Sağlık Bakanlığı yetkilileri, grip hastalığının sıklıkla görülmeye başlandığını, ancak rahatsızlığın vatandaşı paniğe sevk eden domuz gribi (H1N1) değil, farklı bir virüs türü H3N2 olduğunu bildirdiler. Bakanlık açıklamasında şu uyarılarda bulunuldu:
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmeli.
- Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı.
Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı.
Eller, sabun ve su ile sık sık yıkanmalı. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı. Yüzeyler sık sık temizlenmeli.
Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalı.
Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalı.
Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalı.
OTOBÜSTEN SONRA DİKKAT'
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Fehmi Tabak da grip virüsünün yayılmaması için hijyene dikkat etmek gerektiğini söyledi. Tabak, "Bu mevsimlerde görülmesi normal grip, üst solunum yolları enfeksiyonu rahatsızlıklarında bir miktar artış var ama salgın boyutunda değil. Salgının önlenmesinde özellikle el temizliği çok önemli. Toplu ulaşım araçlarından ve kalabalık ortamlardan sonra mutlaka el temizliğine özen gösterilmeli. Hapşırırken ağız ve burunun kapatılmasına dikkat edilmeli" dedi.