YGS'ye Gireceklere Tavsiyeler

Uzmanlar, YGS'ye girecek adayların sınav kaygısıyla baş edebilmeleri için doğru beslenmeleri gerektiğini söylüyor.

 

Şekerli ürünler, çay, kahve ve sigaradan uzak durması istenen adaylara düzenli uyumaları tavsiye ediliyor. Üniversiteye girmek isteyen gençlerin aşmaları gereken ilk engel olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. 27 Mart Pazar günü yapılacak sınavda 1 milyon 692 bin 345 aday üniversite için ter dökecek. Sınav yaklaştıkça stres ve heyecan da artıyor. Uzmanlar, sınav öncesi ve sınav süresince yaşanacak bu heyecanı yenmek için önemli tavsiyelerde bulundu.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan vücudunun stres altında olduğu zaman çok oksijene ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Stres altında nefes hayli hızlı, gevşemişken yavaştır. Burada amaç nefesi hızlıdan yavaşa indirmektir. Bunun için stres esnasında rahat bir şekilde oturun, gözlerinizi kapayın, sadece aldığınız nefesi düşünün. 1, 2 sayı kadar nefes alın, 3-5 saniye bekleyin 3, 4, 5, 6, sayısı kadar sürede nefesinizi yavaşça verin" dedi.

Protein Ağırlıklı Beslenin

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tunç Alkın, adayların çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumlarını gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmaları gerektiğini söyledi. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Sevil Usanmaz ise sınav kaygısıyla başa çıkmak için sınava sayılı günler kala günde en az 7-8 saat olmak düzenli uyunması gerektiğini belirterek, "İyi ve düzenli beslenin. Şeker, hamur işi, kahve, çay, sigara, kaygıyı arttırır. Protein ağırlıklı et, süt, yumurta, baklagiller, sebze, bol meyve, kepekli ürünler tüketmeye dikkat edin, bol su için" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

İş Adamlarından Ahlak Dersi
Akçaabat Ziraat Odası Öğretmenleri Unutmadı
Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Ekmek Fiyatına Gramaj Zammı
Geleceğin Meslekleri Bu Okulda