Hoca'dan YGS Nasihatleri

Bu Pazar 1. 805. 433 kişi üniversiteli olabilmek umuduyla YGS- 2O12’ye girecek. Kendilerine ve ailelerine ışık tutabilmek amacıyla okul ve dershane deneyimli, araştırmacı-yazar Sayın Şemsettin Bayram’la görüştük.

 

 

                   

              YGS’ye Merhaba

 

Bu Pazar 1. 805. 433 kişi üniversiteli olabilmek umuduyla YGS- 2O12’ye girecek. Kendilerine ve ailelerine ışık  tutabilmek  amacıyla  okul ve dershane deneyimli, araştırmacı-yazar  Sayın Şemsettin Bayram’la görüştük.

Aşağıda, birçok benzer sorusu çıkan, 2007 ÖSS’de iki soruya (Türkçe 23 ve 27.soru) tam isabet ettiren hocamızla yaptığımız  röportajı  okuyacaksınız.

 

Sayın Hocam, öğrencilerimize sınavın getirdiği yükü nasıl karşılayabilecekleri  konusunda  neleri  söylersiniz?

 

Sevgili gençler; tatlı bir heyecan, hafif bir kaygı ve umutlu bir bekleyişle YGS’ye merhaba diyoruz. Dev bir ordunun neferleri olarak ufuklara açılıyoruz. Bu süzülüşü kimler başaracak, yanlışlarından ders alıp onları doğruya çeviren, ümitvar olanlar. Kaygılarını, aşına tat katan tuz, biber  misali  gücünün ortaya çıkmasına yarayacak bir obje olarak görerek bunu eyleme dönüştürenler.

Kaygıyı böyle algılayın ancak onun paniğe dönüşmesine  izin vermeyin. Kaygı sürekli kontrolünüzde olsun. Zira panik yapan kaleci ters köşeye yatar; golü afiyetle yer. Ama yemekteki tuz nispetinde kaygı taşıyan kaleci dikkatli olması gerektiğinin bilincinde olduğundan gole geçit vermez.

 

Sınavla ilgili yaptığınız içsel konuşmalarınızda çoğunlukla olumlu duygu ve düşüncelere yer verin. Yok, sürekli karamsar havada kalırsanız sonuç da öyle olur. Temel felsefeniz hayat boyu şu olsun: “Ben kimsenin önünde değilim ama kimsenin de arkasında değilim.” Böyle derseniz bir gün önlerde olduğunuzu görür, buna şaşırırsınız.

Son yıllarda kontenjanların arttırılması güzel bir gelişme. Ayrıca okul programlarına uygunluk soruları daha kolay çözmenizi sağladığı gibi, dershaneye gidemeyen öğrencilere rahat bir soluk aldıracaktır.

 

 

 

Tatlı bir heyecanla beklenen hafta sonu için bir  program çizebilir misiniz?

 *Son iki günü her türlü öğrenme etkinliklerinden; kitaptan, defterden ayrı; hafif sportif faaliyetlerle, geziyle geçiriyoruz.

*Cumartesi akşamı ağır olmayan yemeğin ( tercihen çok az et, patates, yoğurt) ardından, sınavda gerekli olan aşağıdaki belgeleri  kontrol ediyoruz.

1. SINAVA GİRİŞ BELGESİ  2012 YGS ( Bu belge adrese gelmeyecektir. Belgenizi TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle ÖSYM’nin http:// ais.osym.gov.tr internet adresinden alınız. Bu  belge,  renkli veya siyah-beyaz olabilir.)

Bu belgeyi mutlaka okuyun, uyarılarına  dikkat edin.

2.Fotoğraflı ve Onaylı Özel Kimlik Belgesi (  Nüfus cüzdanı veya  pasaport )

Nüfus cüzdanın fotoğraflı ve TC kimlik numaralı olması zorunludur.

 

Ayrıca giriş belgenizdeki fotoğraftan tanınmama ihtimaline karşı arkasına T.C. Kimlik  numaranız, adınız,  soyadınız yazılı  bir fotoğrafı da yanınızda bulundurun.

Saat en geç 22.00’de yeni bir güne kavuşmak ümidiyle yatak odasının yolunu tutun.

 

    O, güzel sabah kalktık. Güne nasıl başlıyoruz? Neleri yapıyoruz? Özel bir şey yapmamız gerekir mi?

 

*Sabah her zamanki gibi erkenden  kalkıyorsunuz. Bünyenizin  elverdiği ölçüde ılık bir duş alıyorsunuz.

*Peynirli, yumurtalı vb. güzel bir kahvaltı ediyorsunuz. Ancak peynir yemeyen biriyseniz sırf faydalıdır diye yemeye kalkmayın, aksi tesir yapar, midenizi bozar; sınavınızı zora sokar. Kısacası sınav sabahı, her konuda önceki sabahlar gibi olmalı; alışkanlıklarınızda değişiklik yapmamalısınız, aksi halde zararlı çıkabilirsiniz. Yine mesela duş alışkanlığınız yok ama siz faydalı diye o sabah duş alıyorsunuz, hayır bu da olmaz.

*En rahat giysilerinizi tercih ediyorsunuz; sizi sıkmayan, terletmeyen. Ancak dikkat çekici giysilerden uzak durun. Kolye, bilezik, kemer takmayın zaten yasak. Bu arada  Giriş Belgesi’nde belirtildiği gibi hiçbir şeyin emanete alınmayacağını unutmayın.

* Asla parfüm kullanmayın, alerjisi olan kişileri rahatsız eder.

*Yanınıza su, meyve suyu gibi içecek; kuru üzüm, kayısı gibi yiyecekler almışsanız sınava girene kadar tüketmelisiniz. Zira  sınava bunlarla girmek yasak. İçecek tarafını fazla abartmayın zamanınızı tuvalette geçirirsiniz. Nefes açıcı nane tercihinize  kalmış . Ama saatinizi sakın unutmayın.

*Akşamdan hazırladığınız sınav için gerekli  belgeleri  yanınıza  alın.

*Yoldaki olası trafik sıkışıklığını ya da hava durumunu göz önüne alarak sınav yerinde 45 dakika önceden olabilecek şekilde evden çıkın.

 Birikimlerimizi sergileme yerinde neler yapmalıyız?

 

*Sınav yerinde diğer kişilerle selamlaşın ancak gürültülü konuşan gruplara katılmayın, hele sınavla ilgili hiç konuşmayın.

*20 dakika kala  “Severek çalıştım, buraya kadar geldim, hadi hayırlısı Rabbimden.” diyerek tatlı bir tebessümle salona girin.

*Salon ya da sınıftaki yerinizi bulduktan sonra varsa tuvalet ihtiyacınızı  giderin, 10 dakika kala sıranızda bulunun.

*Görevlinin uyarılarını dikkatle dinleyin.

 

 

 Kitapçığı aldık, görevlinin uyarılarına göre  gereken  yerleri doldurduk, kontrollerimizi yaptık. Şimdi soruları çözmeye başlıyoruz. Nelere dikkat ediyoruz?

 

*Kitapçığı açıp ilk soruları gördüğünüzde sorular size zor gelecek, unutmayın ki ilk görünen şeyler belirsizliğin içinde karmaşık görünür. Ancak ilk 5-10 dakika içinde bütün sırlar çözülmeye başlar. 

*Çözümlemeye en iyi bildiğiniz dersin en kolay gelen bölümünden başlayın. Emin olmadığınız sorulara (?) koyun, kafanızda hiç şekil almayan sorulara (x) koyun. Zamanınız kalınca önce  (?) işaretli sorulara sonra (x) işaretli sorulara bakın.

*Kolay ve zor soruların hepsinin eşit puana sahip olduklarını unutmayın.

*Soru köklerinin sonunda altı çizili  (söylenemez, değinilmemiştir,  çıkarılamaz, yoktur, değildir)  olumsuz ifadelere dikkat edin.

*Paragraftan oluşan sorularda önce soru kökünü sonra paragrafı okumanızın size zaman kazandıracağını unutmayın.

*Seçeneklerin hepsini okuyun. Zira çeldiriciler doğru cevaba benzeyeceğinden sizi yanıltabilir.

*Cevaplarınızı , cevap  kâğıdına anında işaretleyin.

*Etrafınızdaki kişilerin ne yaptıklarına bakmayın; hızlı gidenlerin doğru yaptıklarını sanıp moralinizi bozmayın.

*Yorulduğunuzu hissettiğinizde  derin nefes alıp  2-3 saniye tuttuktan sonra yavaşça bırakın.

*İlk cevaplar genellikle doğrudur, bunu değiştirme yoluna pek gitmeyin.

*Saate bakarak zamanı düşman olarak bellemeyin;” Hayırlı, güzel bir sonuç almak için bu zaman benim emrimde, onu iyi kullanacağım.” deyin. 

 Ailelerimize  neler söyleyebiliriz?

Bu arada ailelere de bir çağrımız olacak.

*Sen bu işi başaracaksın, buna  eminim.” veya “Bak, göreceksin sen kesinlikle o fakülteyi kazanacaksın.” gibi çok masum görünen  ama baskının başka bir şekli olan ifadelerden kaçının. Bunların yerine ,” Yavrum, elinden geldiği kadar çalıştın, hayırlısı Allah’tan” veya “Tatlım, sahanına doğradığın inşallah kaşığına gelir.” şeklindeki ifadeleri tercih edin. Unutmayın ki çocuk sizi kaygılı görürse, sizi mahcup etme riskine karşı daha da kaygılanacaktır. Sakin gördüğü oranda da o kadar rahat olacaktır.

Öte yandan özel bir  durum yoksa çocuğunuzun sınava yalnız gitmesine izin vermeniz onun özgüvenini artıracağından çok  olumlu bir davranış olacaktır.

 

Sınava Giriş Belgeleri gelmeyen adaylar ne yapacaklar?

 

ÖSS veya YDS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ellerine geçmeyen veya belgesini kaybedenler sınav haftası içinde belgelerini,

Prof. Dr. Celalettin Karali,  KTÜ Müh. Mim. Fak. bünyesindeki Sınav Merkez Yöneticiliğinden temin edebilirler.

Tel:(462) 325 14 55    Faks: (462) 325 03 76

 

Trabzon dışındaki   adaylar  google’a  “ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri “ yazarak ilgili adreslere ulaşabilirler.

 

Ümitli bekleyişlerin güzel ve mutlu sonuçlar doğurması dileklerimle…

Ümitli bekleyişlerin güzel ve mutlu sonuçlar doğurması dileklerimle…

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri

İş Adamlarından Ahlak Dersi
Akçaabat Ziraat Odası Öğretmenleri Unutmadı
Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Ekmek Fiyatına Gramaj Zammı
Geleceğin Meslekleri Bu Okulda