Fatime Nine, İlk Kez Hastalandı

İlçemiz Doğanköy Beldesinde beldenin hayatta ki en yaşlıları arasında yer alan Fatime Civelek(106) Nine ömründe ilk kez hastalanarak, hastanede tedavi gördü.

İlçemiz Doğanköy Beldesinde beldenin hayta kalan en yaşlıları arasında yer alan Fatime Civelek(106) Nine ömründe ilk kez hastalanarak hastanede tedavi gördü. Hastaneden taburcu edilen Fatime Nine baygın halde evinde tedavi görüyor.

 

Nüfus kaydına göre, O, her ne kadar 1912 doğumlu ise de bu onun gerçek yaşı değil, Onun şu an ki gerçek yaşı 106’dır.

 

Abdullah Civelek ve Şahsenem kızı Fatime Nine, 1904 yılında dünyaya gelmiş. Fatime Nine; Seferberlikte Trabzon’un düşman kuvvetler tarafından işgali sırasında 12 yaşlarındaymış. 1916 yılındaki Trabzon ve havalisinin düşman tarafından işgali üzerine ailesiyle muhacirliğe çıkmışlar. Muhacirlikte Amasya’ya varmışlar, vatan topraklarının düşmandan kurtarılması üzerine tekrar dede vatanına dönmüşler.

 

Fatime Ninenin dedesinin 4 yıl süre ile çocuğu olmamış ancak daha sonradan çocukları dünyaya gelmiş ve o, da bir asra yakın yaşadıktan sonra 1994 yılında 85 yaşında iken vefat etmiştir.  1. Cihan Savaşının acımasız şartları arasında genç kızlık dönemine adımını atan Fatime Nine ve ailesi ve bölge halkı çok büyük çileler, açlık, yokluk ve hastalıklar çekmişler. Rus askerlerinin denetimindeki Ermeni caniler insanları hunharca katletmiş ve Rum soygun çeteleri her tarafı yağma etmişler. Bu kötü şartlar altında İttihat ve Terakkicilerin devleti keyfi ve çok kötü yönetmeleri üzerine Fatime Ninenin eşi olan Hüseyin Efendinin babası Ali Civelek,  askere alınmış ve Sarıkamış Faciasında Şehit düşmüştür.

 

Fatime Nine, Gençağa lakaplı Ali oğlu Hüseyin Civelek ile evlenmiştir. 106’lık Fatime Ninenin 4’ü kız ve 3’ü erkek, biri ölü olmak üzere 8 çocuğu dünyaya gelmiştir.

 

Onu tanıyanlara, oğullarından Davut Civelek’e torunlarından Fethi ve Ayhan Civelek’e Fatime Nine’yi sorduk: Onu şöyle anlatıyorlar…

 

“Fatime Nine’nin şimdiye dek önemli bir rahatsızlığı olmadı. Onun sağlıklı olmasının sebebi, dertleri sıkıntı etmez, yayla ve mezerelerde yaşamayı çok severdi. İlk ve sonbaharlarda Kenova’daki Hulvera’ya yakın mezere evlerine mutlaka göçerdi.

 

O, sütü, yoğurdu ve yeni çalkalanmış yayıktaki taze tereyağını çok severdi. Uykusunu zamanında uyur, erken yatmayı, erken kalkmayı alışkanlık haline getirmişti. Onun diğer gelinlerden farkı kaynatası Akçaabat Haldandoz’da yaşadığından ve Trabzonlu Başbakan Hasan Saka’nın arazilerinde marabalık yaptığından Fatime Nine’nin, onlardan ayrı yaşaması nedeniyle hayatında kaynana ve kaynata sıkıntısı çekmemiştir. O, dedikodu yapanla pek muhatap olmazdı. O, misafirperver ve cömert olup inatçılığı sevmezdi. Olayları olduğu gibi kabul eder, çok incelemezdi.

 

Kişi olarak, eş, dost akraba, dost, arkadaş ve tanıdıklarıyla çok uyumlu idi. Bağ, bahçe, işlerini sever, bu işleri bizzat yapar ve ayrıca inek bakmayı çok severdi” diyorlar.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

Akçaabat Adalet Sarayı Binası Hızla Yükseliyor
Karşılıklı Açıklamalar