Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Kafes Balıkçılığı İçin Darıca Beldesi Açıklarında Yürütülen Çalışmayı Balıkçı Tekneleriyle Denize Açılarak Protesto Etti
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bazı balıkçı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kafes balıkçılığı için Darıca beldesi açıklarında yürütülen çalışmayı balıkçı tekneleriyle denize açılarak protesto etti. Kafes balıkçılığını protesto etmek için Darıca sahilinde toplanan bazı balıkçı ve sivil toplum kuruluşları, teknelerle kafeslerin yerleştirileceği alana hareket etti.
Trabzon’un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında yapımına başlanılan kafes balıkçılığı, yöredeki balıkçılar tarafından denize açılarak protesto edildi.
Darıca Liman’ında basın açıklamasıyla başlayan protestolara, Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Akçaabat Yelken Sporları Kulübü Başkanı Mehmet Ekici ve çok sayıda balıkçı katıldı.
Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel yaptığı açıklamada, kafes balıkçılığına karşı olmadıklarını ancak yer seçiminde hata yapıldığını ve bu hatanın düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Altınel “Balıkçı barınağı kısa bir süre önce yaklaşık 8 trilyon lira harcanarak yapıldı ve buradaki çalışmalar devam ediyor. Yapılmasında emeği geçen Zamanın Bayındırlık ve iskan Balkanı Faruk Nafiz Özak ve milletvekilimiz Mustafa Cumur’a teşekkür ediyorum. Bu kadar yatırım buaradki balıkçılarımız için yapıldı. Burada balıkçılar için yapılan bu kadar yatırım ile bu kafes balıkçılığı arasında bir çatışma var. Kafes balıkçılığı da yapılsın, ancak bu daha uygun bir alana kaydırılması gerekmektedir” dedi.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu yaptığı açıklamada “Bizim burada ne bir eylem ne de bir yatırımcıyı baltalamak ne de yapılan bir yatırıma karşı çıkmaktır. Bizim burada ki amacımız,biz burada doğduk ve burada öleceğimizi buradan birilerine mesaj göndererek bildirmek istiyoruz. Ekmeğimizi buradan kazandık. Burada yapılacak olan kültür balıkçılığı acilen başka bir yere alınması o faaliyetin başka bir sahada bu işi bilmeyenler tarafından yönlendirme ile yapılmaması gerekmektedir. Eğer yönlendirme ile yapılacak olursa da bu insanlar birbirleri ile çatışma noktasına getirilecektir. Burada Akçakale, Darıca, Salacık, Mersin, Akçaabat ve merkez olmak üzere yaklaşık 800’e yakın balıkçı geçimini buradan sağlamaktadır. Buradaki faaliyetin acilen başka bir yere alınmasını istiyoruz” dedi.
Akçaabat Yelken Sporları Başkanı Muhammet Ekici ise "1988 yılından beri bu alanda müsabaka ve idmanlarımızı burada yapmaktayız. Burada sokakta boş gezen çocuklarımıza spor yapma imkanı sun maktayız. Bu denizlerden birçok gencimizi milli takıma kazandırdık. Türkiye’yi ve de Trabzon’u başarı ile temsil ettiler. Kafes ballıkçılığı tam bizim yarış yaptığımız alanı işgal etmektedir. Burada 7 yaşındaki çocuğun hakkı gasp ediliyor. Çocuklarımızın elindeki oyuncağı elinden alınıyor. Tarım il müdürlüğü gitsin Avni Aker Stadyumu’na marul eksin veya Spor salonunu sera yapıp sebze yetiştirsin yüreği yetiyorsa” diye konuştu.
Açıklamalar sonrası balıkçılar tekneleriyle kafes yapılması planlanan alanda tur atarak çalışmayı protesto etti.