Siyah Poşetlere Dikkat

Siyah Poşetlere Dikkat

Atık maddelerin tekrar işlenmesiyle üretilen siyah poşetler sağlığı tehdit ediyor.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilen siyah renkli naylon poşetlerin kullanımının, özellikle kenar mahallelerdeki semt pazarlarında hızla devam ettiğini söyledi.

Seyyar satıcı ve pazarcı esnafının, birinci sınıf poşetlere oranla çok daha ucuz olduğu için siyah poşeti tercih ettiğini belirten Göktaş, bunun önlenmesi için, yetkili kurum ve yerel yönetimlerin gerekli tedbirleri almaları için girişimde bulunduklarını ifade etti.

Göktaş, ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kağıt torba kullanıldığını belirterek, ''Bu ülkelerde gerek halk ve gerekse ticari işletme sahipleri daha bilinçli olduğu için, naylon poşet kullanımı kesinlikle yok ve aynı zamanda yasak'' dedi.

Türkiye'de de kese kağıdından yapılan torbalara 20-30 yıl önce veda edildiğini söyleyen Göktaş, kağıt torba kullanımını sağlamak üzere örgütlü oldukları 41 ilde bu konuda çalışma sürdürdüklerini anlattı. Mustafa Göktaş, hemen hemen her mağazada birinci sınıf malzemeden yapılmış olsa da üzerinde firma adı yazılı naylon torbalar kullanıldığını ifade ederek, ''Çevreciler olarak, hamurla yapıştırılan kese kağıtlarının özlemini çekiyoruz'' dedi. Her türlü naylon poşetin doğada uzun yıllar varlığını sürdürdüğünü belirten Göktaş, şöyle konuştu: ''İnsan sağlığı açısından risk taşıyan siyah renkli poşet tüketimi yıllık 260 bin tonu buluyor. Bu oran, birinci sınıf malzemeden yapılan naylon torbalarla katlanıyor.

ÇETKODER olarak, bu tür malzemeler yerine kağıt poşet kullanımının yaygınlaşması gerektiğine inanıyor, bunun için 15 yıldır çaba harcıyoruz. Aynı zamanda, halkın daha bilinçli hale getirilmesi konusunda üzerine sorumluluk düşen kurum ve kuruluşların da çalışma yapmasını bekliyoruz.''

''BAZI PATOJENLER İÇEREBİLİR''

Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hunay Evliya da çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin, gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Bu tür atıklardan elde edilen malzemelere ağırlıklı olarak pazarlarda rastlanıldığına dikkati çeken Evliya, şunları söyledi: ''Özellikle ev hanımları, mutfak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gittikleri semt pazarlarında aldığı gıda maddelerini bu tür torbaların içine doldurulmasına karşı çıkmalı. Bu ürünler sadece atıkların toplanmasında kullanılmalı. Bu tarzdaki poşetler çok iyi temizlenmeden geri kazanıldığı için bazı patojenler içerebilir.'

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.