Oruç ve Beslenme
Sahurda da tüketeceğiniz 2 bardak su ile yaklaşık olarak günlük su tüketiminizi düzenlemiş olacaksınız.
Ramazan’ın uzun ve sıcak günlere denk geldiği şu günlerde, beslenme ve sıvı alımı nasıl olmalı? Bu konuda Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu bilgiler verdi.
Ramazan ayının Eylül ayına denk gelmesiyle, günde ortalama 14–15 saat aç ve susuz kalacağımız düşünülürse, bu günlerde beslenme ve sıvı tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, yeterli sıvıyı nasıl alacaksınız? İftar yapıldıktan yatılana kadar yaklaşık her yarım saatte bir bardak su tüketilmeli. Sahurda da tüketeceğiniz 2 bardak su ile yaklaşık olarak günlük su tüketiminizi düzenlemiş olacaksınız.
İFTARI İKİ ÖĞÜNE AYIRIN
Su haricideki sıvı alım kaynakları ise yoğurt-süt grubu besinler, sebze ve meyveler. Meyve ve sebzelerden sıvı alımını nasıl düzenleyebiliriz?
Ramazan’da yemek yemeye ayrılan zaman kısıtlı bir süre olduğu için, iftarı 2 öğüne ayırmanızda fayda var. İftarın açılması ve akşam yemeği olarak beslenme düzeni oluşturulmalı. Bu iki öğünün arasının 10-15 dakika olmasını tavsiye ediyoruz. İlk öğünde besleyici 1 kase çorba içilmeli. Çorba mümkünse hazır çorba olmamalı.( tarhana, mercimek ya da karışık sebze çorbası olabilir.) bir hurma ya da incir yiyebilirisiniz. 1 bardak su ve 1 kase salatayı da iftar açarken tüketmenizde fayda var.
İftarın ikinci öğününde ise 1 bardak ayran ya da yoğurt, etli sebze yemekleri, 4 yemek kaşığı kadar pilav ya da makarna ve yine 1 kase salata tüketin. Meyve yemeye de çok vakit olmadığı için 2 porsiyonda bu öğünde meyve tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Sahurda da 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Çay ve kahve yerine de limonata veya komposto tüketmelisiniz.
Uzun süren oruçlarda yetersiz beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle yeterli ve dengeli, vitamin, protein ve karbonhidrat tüketilmeli. Günde 2 bardak süt ya da yoğurt,3-4 köfte kadar balık ya da et 4-5 dilim ekmek (özellikle de çavdar ekmeği tüketilmeli. Çavdar ekmeği sahurda –yenildiği zaman 5 saat tokluk hissi verir), 3-4 porsiyon sebze yemeği, 4-5 porsiyon meyve tüketilmesi gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine de sütlü tatlıların tüketilmesinin daha uygundur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.