Gözünüzü PC'den Koruyun

Gözünüzü PC'den Koruyun

Teknolojinin etkilerinden göz sağlığınızı korumanın yolları

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte tüm günümüz artık dijital cihazlar karşısında geçmektedir. Cep telefonundan, bilgisayara, televizyona tüm gün son teknoloji cihazlar ile çalışan insanların gözleri bu yoğun tempodan etkilenmektedir. Tüm bu koşullar altında göz sağlığımız nasıl etkilenir ve alınacak önlemler nelerdir? Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Nursen Şen konuyla ilgili bilgi verdi.

Uzun süreli bilgisayar kullanan kişilerde sık görülebilen göz problemleri arasında ortaya çıkan "Bilgisayar Görme Sendromu" sayılabilir. Bilgisayar Görme Sendromu günde iki saatten fazla bilgisayar ile çalışan kişilerin yüzde 90'ında ortaya çıkabilen yaygın bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında gözlerde kızarıklık, yanma, batma, sulanma, yorgunluk hissi, odaklanma güçlüğü, çift ve bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuz ağrıları sayılabilir. Bilgisayar Görme Sendromu esas olarak gözlerin ve beynin kağıt üzerinde yazılı karakterler ile bilgisayarda görülen karakterlere farklı tepki vermesinden kaynaklanmaktadır.

Gözler kağıt üzerinde yazılı karakterlere yüksek kontrast ve keskin sınırları nedeniyle rahatlıkla uzun süreli odaklanabilirken, bilgisayar ekranında görülen, piksellerden oluşan, merkezden çevreye doğru keskinliği azalan ve sınırları daha belirsiz olan karakterlere sürekli odaklanmakta güçlük çekmekte, görüntüyü net görebilmek için tekrar tekrar odaklanmak zorunda kalmaktadır. Bu sırada gözde odaklanmayı sağlayan kaslarda oluşan yorgunluk, bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma sayısında oluşan belirgin azalma nedeniyle ortaya çıkan göz kuruluğu ile birleşerek Bilgisayar Görme Sendromu belirtilerinin görülmesine neden olmaktadır.

Gözyaşı gözün en şeffaf yüzeyi olan kornea tabakasının tahriş olmasını engeller, gözün net ve rahat görüşünü sağlar. Gözyaşı yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Göz kuruluğu önemsenmesi gereken bir problemdir. İleri aşamalarda gözün tahriş olmasına ve körlüğe kadar varabilen ciddi göz rahatsızlıkları oluşmasına neden olabilir.

Bilgisayar gibi gözleri aşırı yoran teknolojiler ile direkt olarak çalışan kişilerin göz sağlıklarını düzenli aralıklar ile kontrol ettirmeleri gereklidir. Gözde bir problem olsun veya olmasın rutin göz muayenesi her sene tekrarlanmalıdır.
Göz doktorunuzun önerileri; Bilgisayarınızın ekranı gözünüz ile aynı mesafede ya da birkaç santim daha aşağıda olmalıdır.

• Ekran ile aranızda mutlaka 30-40 santim mesafe olmalıdır. Daha uzak veya yakından bakmak gözlerinizde yorgunluğa neden olur.
• Çalıştığınız ortamın aydınlatmasına mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Parlak ışık gözlerinizi yoracağından bu tür ışıklardan kaçınmalı, mümkünse LCD ekranları tercih etmelisiniz.
• Ofis ortamının havalandırılması göz sağlığınız için önemlidir. Klimalar göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Çalışma ortamlarının nem dengesi sağlanmalıdır. Göz kuruluğuna engel olmak adına gözyaşı damlası kullanılmalıdır.
• Yılda bir kez göz muayenesi olmalıdırlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.