Çocuklara PC Uyarısı

Çocuklara PC Uyarısı

Gözlerini bilgisayardan 20-20 taktiğiyle koruyun..

Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak 20 saniye dinlenmek gerektiği belirtildi. Bilgisayarların büyükler için ayarlandığını vurgulayan uzmanlar, bu durumun çocuklarda göz ve duruş bozukluğuna yol açtığının da altını çizdi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Evren, bilgisayar başında çalışanlarda gözlerde yorgunluk hissi, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabildiğini belirterek, “Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya da uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur" dedi.

Doç. Evren, uzun süreli bilgisayar kullanımından kaynaklanan, “Ekrana Bakma Sendromu"nun göz sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. 6 saatten fazla bilgisayarda çalışanların yüzde 75'inde, gözlerde yorgunluk, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikayetler görüldüğünü anlatan Evren, “Buradaki dikkat çekici nokta, bu sorunların göz sağlığı yerinde olanlarda ortaya çıkması" dedi.

ÇOCUKLARI KORUYUN
Çocukların bilgisayar kullanımına yönelik açıklamalar da yapan Evren, şunlara dikkati çekti: “Çocuklar bilgisayar oyunlarına kendilerini çok kaptırırlar ve yorulduklarını fark etmeden gözlerini son noktaya kadar zorlarlar. Mükemmel uyum mekanizmaları olduğu için, gözleri ağrısa da şikayetçi olmazlar.

Bu da durumun farkına varılmasını zorlaştırır. Göz kızarıklığı ve gözlerini ovuşturma ortaya çıkan sorunların başındadır. Bilgisayarlar yetişkinlere göre ayarlanmıştır. Çocuklar ekrana bakmak için başlarını daha fazla kaldırmak zorundalar. Göz kasları çok yoruluyor, gözleri kuruyor ve duruş bozukluklarından dolayı olumsuz beden gelişimine neden oluyor."

İŞTE ÖNLEMLER
Evren, çocukların gözlerini korumak için şu önlemleri sıraladı: “Kırma kusurunu araştırmak için mutlaka göz muayenesi gerekir. Çocuklar bilgisayarı günde en fazla 4 saat kullanmalı, her saat başı 10 dakika ara vermeliler. Ekranının yüksekliği boylarına uygun olmalı, ortam aşırı aydınlatılmamalıdır. Ekranının çözünürlüğü yüksek ve yansıma yapmayan cinsten olmalıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.