Akçaabat'ın Gözde Okulu

Akçaabat'ın Gözde Okulu

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan Akçaabat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli Okul Müdürü Hüseyin Karakaş eğitim sürecindeki detayları anlattı

.

Akçaabat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi kapıları bizlere açtı. Adnan Kahveci Bulvarı Söğütlü - Akçaabat / Trabzon adresinde 1996 yılında eğitim dönemine start veren okulun şimdiye den olan zaman dilimde atmış olduğu başarılı adımları Okul Müdürü Hüseyin Karakaş’a sorduk. Okul içerinde hiç şüphesiz en önemli detay ise okul mezunlarının yüzde 80’ininiş imkanına kavuşması oldu. Türkiye’de dereceye girerek şehrimizin gözbebeği olan bu meslek edindiren eğitim kurumumuz başarılarını, misyonunu, vizyonunu ve verdiği eğitim kalitesini konu alan söyleşimizi siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

AKÇAABATAJANS: Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdama eğitimli kişilerin direkt olarak aktarımına önemli anlamda katkıları olan bu okulumuzun tarihini bize anlatır mısınız?

 

Hüseyin Karakaş:  Okulumuz Akçaabat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Akçaabat Söğütlü Mevkiindeki 17500 metre karelik arsa üzerine kurulu olup sahip olduğu teknik donanım ve fiziki imkânları ile, çağdaş eğitim ortamı, güçlü eğitim-öğretim kadrosuyla 1996-1997 Öğretim yılında Turizm eğitimi ve öğretimi içindeki seçkin yerini almıştır. 1996 bu yana okul müdürlüğü görevini yürütmekteyim yaklaşık 14 yıldır bu süre içerisinde bu okula baştan başladığımızda döner sermaye yoktu okulumuzda daha sonra döner sermaye ciddi bir uygulama oteli açıldı. Bu oluşum ise 1998’de uygulama oteli açılarak başladı. Döner sermayesi de kurulmuş oldu. O zamandan bu yana hem uygulama oteli hem de otelcilik turizm meslek lisesi olarak eğitim öğretim devam etmektedir. Bu süre içerisinde 402 kişi mezun ettik bu mezun ettiklerimizin %80’i şuanda bir iş sahibidir. Bazıları da öğrencilerin %20’si de 2 yıllık imtihansız okullarda okumaktadırlar. Bu okulda yaklaşık 402 kişinin 40 kişisi öğretmen olarak turizm branşında öğretmen olarak yetişmiştir. Şuanda görevdeler.

 

AKÇAABATAJANS: Okuldan mezun olan öğrencilerin iş bulma olanakları ne seviyelerdedir?

 

Hüseyin Karakaş:  Yaptığımız iş bakımından mesela biz turizm okuluyuz yetiştirdiğimiz elemanların ara elemanların sektöre kazandırılması çok önemli bir hususdur. Şimdi sektör eğer onları yeterle bulmazsa zaten çalıştırmaz. Sektör geri kaldı Trabzon da veyahut ta Türkiye de sektör geri kaldı okullar öne geçti. Okullarımızın elemanları kapış kapış kapılıyor. Buradan mezun olsun gitsin bir işletmeye servis ve mutfak alanlarında ve ön büro alanlarında ben şu okul mezunuyum dediği zaman hemen öbür gün sigortalı asgari ücretin iki katı maşı ile göreve başlıyor. Çok güzel bir şey aslında işveren bir okul ayrıca yıllık yaptığımız cironun bir kısmı öğrencilere maaş olarak dağıtılıyor. Yani burada okuyan öğrenci de hem burslu gibi okuyor okurken hafta sonları veya saat 5’ten sonra otel de çalışıyor. Mesela benim aylık 300 TL ödediğim öğrenci var. 250 TL ödediğim öğrenci var. Toplam olarak 2008 de 54 milyar öğrencilere maaş ödedik . Bu demektir ki bu kurum çalışıyor, kazanıyor ve kazandığını öğrencilerle paylaşıyor.

 

AKÇAABATAJANS: Uygulama Otel’inin misyonu ve vizyonu nelerdir?

 

Hüseyin Karakaş:  Uygulama Otelimizde hizmet alanlara eğitimli insan gücüyle modern ve rahat bir ortamda konaklama hizmeti sunmak ve hizmet edenlerin memnuniyetini sağlayarak müşteri beklentilerine cevap vermektir. Ulusal standartlarda modern bir eğitim kurumu konumuna gelmektir. Bu kurumu ayakta tutan sıra müşterilerimiz geliyor. Onları alıyoruz otele yatıyolar konaklama hizmeti veriyoruz. Ayrıca devlet kurumlarının veya özel sektörün eğitimlerini burada yaptırıyoruz. Hizmet içi eğitimler işte burayı tercih ediyorlar diyelim ki Ziraat Bankası bütün personelinin eğitimini bölgedeki ziraat bankasındaki çalışanların eğitimlerini burada yapıyoruz bizleri tercih ediyorlar. Hem hizmet alanında ziraat bankası istediği zaman her yerden hizmet satın alabilir. Yani parayla satın alıyor bizden de parayla satın alıyor ama bizi tercih ediyorlar hizmet olarak önde olduğumuz için birde Sağlık İl Müdürlüğü Aile Hekimliği’nin bütün doktorları bizdeydi. Şuanda bile çocukları ileri yaşam desteği altında bir projeleri var. Bizim hizmet içi eğitimini bizde devam ediyor. Aras kargonun eğitimleri bizde yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğü’nün eğitimleri bizde yapılıyor. Tarım Bakanlığı için çocuk esirgeme kurumu da geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın zaten çoğu bizde oluyor yani Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi rüştünü ispatlamış bir okuldur. Türkiye genelinde de ciro olarak Türkiye genelinde 4. sıradayız. Hizmet zor şartlarda veriliyor ama Türkiye de 4.yüz yani ciro bakımından geçen yıl 890 milyar ciro yaptık. Bünyemiz çatısında bulunan restaurantımızda usta aşçımız tarafından hazırlanan bir birinden güzel leziz yemekler gerek grup gerek yemekli toplantılar için hizmete sunulmaktadır. Örnek verecek olursak Trabzonspor’a biz 3 yıl yemek verdik. Ve bu hizmetlerden bir şikayet almadık.

 

AKÇAABATAJANS: Trabzon’da turizm nasıl ve okulunuza bu bağlamdaki talepler ne durumda?

 

Hüseyin Karakaş:  Trabzon’da turizm çok tartışılır konaklama olarak ta tartışılır işletme sahipleri açısından da tartışılır, sektörün yetersizlikleri bakımından da tartışılır. Trabzon’da turizm  Karadeniz yolunun devreye girmesiyle belki bir adım daha öne çıkmıştır. Gelişmesi biraz daha hızlanacaktır. Ama Trabzon’da turizm tartışılır durumdadır yani mesela Trabzon’da her yıl 90 öğrenci kapasitemiz var her yıl 90 öğrenci alıyoruz. Normalde 400 öğrenci kapasiteli aslında Trabzon’daki turizm işletmeleri bize gelip “Kapasitemizi artırın. Bize eleman lazım” demeleri lazım. Bu konuda Trabzon’daki işletmeler kesinlikle çok fazla talepleri olmamaktadır. Mesela yeni açılan Novotel ve Zorlu Grand oteli bize talepleri az olmaktadır.

 

Novotel’ de profesyonel anlamda 15 öğrencim kadrolu çalışıyor. Onlar işi bilen adamlar sektörde uzun yıllar çalışan adamlar bu okul 15 yıl oldu açılalı diyelim ki yeni mezunlardan olsun sonraki yıllardan olsun orada çalışıyorlar. Ancak stajer öğrenciye geldiği zaman daha az parayla daha çok iş gücü imkânı alacak stajer öğrencilerin sözleşmelerinde 8 saat öğrenci 15 ile 16 17 yaş arasındadır çocuklar 8 saat çalışması gerekir.

 

Bu sektördeki işletmelerin pek olumlu bakmadıkları bir konudur bu yani 8 saat yeterli olmamaktadır onlar açısından ama öğrenci açısından 8 saat olduğu için onun için biraz tereddütleri var bir de işletmenin her şeyden önce bizim çocuklarımızın eksikleri olabilir bunlar stajer bu mesleği öğrenmek için adaylar eksiklerimiz olabilir, zaten biz onları tamamlamak adına staj yapıyoruz. Biz ama işletme hazır iş gücü diye bakıyor iş bilen bir kişi gelsin istiyor pirim alayım diyor ondan ama bu böyle başlar aslında birinci sene staj vermez ikinci sene başarılı olamaz veya verimli olamaz üçüncü sene çocuk verimli olur sektöre kazandırılır yani demek istiyorum ki işletme sahipleri çocuklara eğitim açısından bakmalıdır.

 

Yani bu işletme sektörün de sahibi isem iler de turizm okulları mezunları eğitilmiş insanlar arcılığıyla hizmet sunmaya niyetliyse düşünecek ki ben bir hizmet sunuyorum bu hizmeti eğitilmiş insanlarla sunmam bana daha çok para kazandırır. Şimdi hazır değiliz belki yeterli değiller. Ve ilerde kendisi de rahatlayacak ve kendisinin çocuğu işletme açacak o rahatlayacak.  Bu bakımdan işletme sahiplerinden biz hoşgörü bekliyoruz. Trabzon’da turist ağırlayan pek çok konaklama mekanında çalışan personel eğitimsizdir. Bu sayede ve bu düşünceyle şehrimiz turizm açısından önemli kayıplar yaşamaktadır. Bu anlamda turizm okulu bölge için ilaçtır. Trabzon’daki yerel sektör bunu anlamalıdır.

 

AKÇAABATAJANS: Otel bünyenizde kazancınız ne durumdadır?

 

Hüseyin Karakaş:  2008 yılında 18 000 konaklama yaptık. 890 milyon lira ciro yaptık, 272 Milyon lira vergi ödedik. Akçaabat’ta vergi sıralamasına bakıldığında biz ilk sırada yer almaktayız. Diğer otellere nazaran ucuz olmamızda insanlar vergi vermediğimizi düşünüyor, bizler o zihniyetle çalışmamakta aksine gelirinden vergisini gerektiği günde ödeyen bir kuruluş olarak hizmet vermekteyiz.

 

AKÇAABATAJANS: Mezun verdiğiniz öğrencilerin iş bulma imkanı adına özel sektörler ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz?

 

Hüseyin Karakaş:  Trabzon’da açılan Forum AVM yiyecek içecek hizmetlerinin yüzde 25’ini okulumuz mezunlarından temin etti. Okul olarak mezunları takip merkezimiz var burada kaç mezun verdik hangi mezunlarımız iş buldu, hangileri evlendi hangileri ne kadar maaş alıyor gibi bir çok önemli noktaları güncel olarak kayıt altında tutmaktayız. İstihdama direkt katkısı olan bir okuluz. Geçen yıl okulumuzdan mezun ettiğimiz 12 öğrencimiz aşçı olarak sektörde önemli mevkilerde hizmet vermektedirler. Bu 12 kişiden aldığımız çalışma raporunun olumlu olması bizleri onurlandırmıştır. Onlar medarı iftarımızdır.

 

AKÇAABATAJANS: Velilerin okula kayıtlarındaki grafiğinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Hüseyin Karakaş:  Okulumuza bir aileden 3 çocuk kayıt yaptırmaktadır. Buda bize duyulan güvenin bir timsalidir. Böyle 15 ailemizin tüm çocukları okulumuzda eğitim görmektedir. Biz doğru yolda olduğumuza inanıyoruz. Buradaki öğrencilerimize insana hizmet esası aşılanmaktadır. Buda bize başarı olarak geri dönmektedir.

 

AKÇAABATAJANS: Akçaabat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli’nin fiziki ölçüleri nelerdir?

 

Hüseyin Karakaş:   124 yatak kapasiteli bir otelimiz var. Okulumuzda 6 laboratuarımız var. 200 kişilik konferans salonumuz var bunun yanında ufaklı büyüklü 5 toplantı salonlarımız var. Toplantı salonlarımızda sinevizyon, bilgisayar gibi gereken her şey bulunmaktadır. Kullanılabilir açık alanı olan geniş bir düğün salonumuz var.

 

Başarılı Öğrencilere Altın

 

Trabzon’da son günlerde hızla yaygınlaştırılması planlanan kitap okuma kampanyalarına Akçaabat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi bam başka bir uygulama getirerek her öğrenciye kitap okuma sevgisini aşılıyor. Okul içerisinde öğrencilerin yoğun olarak oturduğu yerleri kütüphane yapan başarılı okul müdürü Karakaş ayrıca her sınıfın duvarlarına da kütüphane koyarak örnek bir uygulamaya imza attı. Bir yılda 25 kitap okuyan 9/B Sınıfı öğrencisi Meryem Serdar’la övünen okul müdürü Karakaş kendisine altın vererek ödüllendireceklerini ve bu davranışın diğer öğrencilerimize örnek olacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Röportaj