Yaylalar İçin Önemli Uyarı
Yaylalar İçin Önemli Uyarı
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, İmar Barışının ayrıntılarını anlattı
Çevre ve Şehircilik Trabzon İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi geçtiğimiz günlerde başvuruları başlayan İmar Barışı ile ilgili detayları anlattı. Çiftçi vatandaşın kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerektiğini belirterek, “Her türlü bilgiyi çağrı merkezimiz olan Alo 181’den edinebilirler. Ayrıca kurumumuzun zemin katında bir başvuru merkezi oluşturduk. Buradan gerekli bilgileri temin edebilirler. Başvuruları ise e-devlet üzerinden yapabilirler.” dedi.
YAYLA EVLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Çiftçi, özellikle yayla evleri ile ilgili bir yanlış anlaşılmanın oluştuğunu belirterek şunları söyledi: “Mera, yayla ve orman alanlarının statüsü kendi içindeki kanunlar ile tespit edildiğinden İmar barışı beyanında buralarda alınacak yapı kayıt belgeleri sadece elektrik ve su aboneleri işlemleri için kullanılacaktır. Bunun dışında bu belge başvuru sahibine herhangi bir mülkiyet hakkı kazandırmamaktadır. Yine bu başvuru sırasında verdikleri arsa bilgileri içinde bir mülkiyet hakkı tanımıyor. Tüm bu alanlar gerek kendi kanunları çerçevesinde gerekse de anayasal bir yükümlülük olarak kamunun ortak alanlarıdır. Bunun dışında hisseli arsalarda da hissedarlardan herhangi birinin yapı kayıt belgesi almış olması o yapının yapı kayıt belgesi alana ait olduğu anlamına gelmemektedir. Mülkiyetteki ortaklar kim ise yapının mülkiyeti de onlara aittir. Bu belge ile yapı sahipleri ilgili idarenin yapı hakkında vermiş oldukları yıkım kararları ile idare para cezalarını ortadan kalkması sağlanıyor.” şeklinde konuştu.
KAT MÜLKİYETİ NASIL OLACAK?
Çiftçi, İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş hakkında şunları söyledi: “İskân alınmadan kat mülkiyeti kurulmayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra aşağıdaki koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda, daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir. Bu işlemlerin sonuncunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecektir. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir. Ayrıca kaçak yapılar mera, yayla, orman ve kıyı gibi devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tescil dışı alanlarda yapılmış ise bu arsalarla ilgili herhangi bir satış yapılması mümkün değildir. Ancak bu alanlar Hazine ve belediyeye ait taşınmazlarda yapıldığı bu durumda Yapı Kayıt Belgesi talep edilmesi halinde satışı da yapılabilecektir. Yapı sahibine ait bina herhangi bir şekilde 3. bir şahsa ait taşınmaza taşması durumunda Yapı Kayıt Belgesi için başvuru yapılmaması gerekmektedir.” dedi.
TARİHLERE DİKKAT EDİN
Çiftçi, Yapı Kayıt Belgesi müracaat ve ödeme tarihleriyle ilgili de açıklama yaparak, “Yapı Kayıt Belgesi özellikle 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış binalara verilmektedir. Burada vatandaşın beyanı önemlidir. Ancak aksi durumun tespiti halinde cezai işlem uygulanacaktır. E- devlet üzerinden yapılacak Yapı Kayıt Belgesi başvurularının son müracaat günü 31 Ekim 2018’dir. Yapı Kayıt Belgesinin ödemeleri ise 31 Aralık 2018 günü sona erecektir. Vatandaşlarımızdan bu tarihlere göre hareket etmesini bekliyoruz.” dedi.
Kaynak:günebakış
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.