Türkmen ile O Başkan Karşı Karşıya Geldi
Türkmen ile O Başkan Karşı Karşıya Geldi
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları bugün devam etti. Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerin bütçelerinin müzakere edildi. Müzakere sırasında Büyükşehir Yasası da gündeme geldi. Bu sırada söz alan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Akçaabat özelinde kanalizasyon yapıldı. Borcu ödendi, gelir sağlayan unsur iken devredildi” sözlerine Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu itiraz etti. TİSKİ’nin Genel Kurulunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bak bakalım 23 milyon Euroluk projenin kaçını büyükşehir yapıyor. Gelir getirmeye başladı. Ohn ne güzel borcunu bitirdim. 5. Defa bunu sizden duyuyorum” dedi. Türkmen, “Sonuçta hakikaten ilçeler sizde bunu zaman zaman söylüyorsunuz. Bu haliyle hizmeti götüremiyorlar” ifadelerini kullandı. Gümrükçüoğlu ise, “Ben bunu her zaman iddia ettim. Yine de ediyorum. Mali hesapları ile hangi kalemin nereye mal olduğunu ilçede ne diyor bu yasa… Çöplerini topla, kendine ait yolların bakım onarımını yap. Başka hizmet yapma diyor. Siz bu cevaba açıklık getirin” dedi.
SADECE PARA MESELESİ DEĞİL
Bunun üzerine Türkmen, “Ben bitireyim diyeceklerimi. Hakikaten ilçelerin külfeti kat be kat artmıştır. Hele hele bizim bölgemizde kat be kat artmıştır. Açıldığı için bunları söylüyorum Yol uzunluğu arttı. Maliyet yani paranın böyle sadece ayrılan paranın belirli bölümünü ayırmakla çözülebilecek gibi görünmüyor. O açıdan bunları söyledim. Önemli bir artış olması gerekiyor. Bu büyük şehir yasasına başka bir şekilde daha bütüncül şekilde bakmak lazım. İlçede belediye var. Başkanı var yönetimi var. Bakıyorsunuz bu cadde büyükşehirim, bu cadde ilçenin, şu park büyükşehirim, bu mezarlık büyükşehrin bu gibi durumlar o ilçede ki hizmetin bütünlüğünü bakış açısını bozuyor. Bütüncül olarak bakamıyor? Şunu demek istiyorum mesele sadece para meselesi değil.
İLÇEDE Kİ TÜMÜYLE İLGİLİ OLMASI GEREKİR
Büyükşehirler bir üst kurum olarak koordinasyonu sağlayan, organizasyonu yapan üst kurumlar olarak düşünülmelidir diye düşünüyorum. O ilçede ki belediye yönetimi ilçede ki sorunların tümüyle ilgili olması gerekir. Aksi takdirde hizmet, bölük pörçük olabiliyor. O açıdan kanuna bakılırsa yine büyükşehre ve ilçelere yaptıkları işlerle orantılı imkanlar ayrılabilir. Sadece parasal mesele değildir. Hizmet açısından ben düşünüyorum… Büyükşehir, Trabzon için elzemdir. İmar da olduğu gibi öbür konularda da büyükşehir organizasyon makamında olmalı. Şalpazarı’nda ki şebeke arızasını büyükşehir yapmamalı. Projesi büyükşehirden geçebilir” dedi.
NE KONYA, NE DE ERZURUM GİBİSİNİZ…
Türkmen’in sözlerine Gümrükçüoğlu, “Diyorsunuz ki siz Türkiye’de ki büyükşehir kavramı kaldırılmalı. Bütün büyükşehirler eski kanunda ki gibi olmalı. İstanbul Büyükşehir mi? Hangi yıldan beri.. 1984 doğru. Ondan önce büyükşehir değildi. Sizin dediğiniz bu.. Büyükşehir denen işi istemem diyorsunuz? Bende taraftarım. Ben il Belediyesi iken çok daha yani kendi alanım içinde pratik veya yetişebilirim. Trabzon Anadolu’da ki şehir gibi değil. Sizin en uzak yeriniz Çaykara ise 1,5 saatte Trabzon merkezindesiniz. Ne Konya ne de Erzurum gibisiniz. Ulaşılabilirdi ulaşılamazdı… Trabzon kadar kolay ulaşılabilir başka yer yok.. Cümleniz şu.. İmar bütünlüğü olsun gerisi mühim değil..
GELİN TOPLANTININ ARDINDAN…
Söylediğinizin aynen tercümesi.. Gelin beraber bu toplantıdan sonra yukarı çıkalım. Bana siz kaç liralık yol yatırımı yaptığını icmal edeceksiniz. Biz de 2014 yılından beri Akçaabat’a kaç liralık yol yatırımı yapıldığını karşılaştıracağız. Bütçenin de bir hesabını vereceksiniz bana. Şunu şuraya harcadım bunu buraya… O zaman neyin daha hizmet organizasyonunu sağlayacağını görmüş oluruz. O bakımdan ben sizin tezinizin, cümle olarak büyükşehir hadisesine katılmıyorum” ifadelerini kullandı.
kaynak:61saat
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.