Trabzon da Köyler Geri Geliyor
Trabzon’da Büyükşehir ile köyden, mahalleye dönen alanlarla ilgili yeni gelişme yaşanıyor.
Trabzon’un Büyükşehir olması ile birlikte statüsünü kaybederek mahalleye dönen köylere, ‘kırsal mahalle’ olması için şans doğdu. Bakanlığın uygulama yönetmenliğini yayınladıktan sonra Trabzon’da daha önce köy olarak ifade edilen mahalleler, ilçe belediyelerine ‘Kırsal Mahallle’ statüsünü almak için başvuru yapabilecek. ‘Kırsal Mahalle’ olması kabul edilen yerleşim alanları, vergi, su ücreti ve bazı harçlardan ya muaf olacaklar ya da indirim uygulanacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile Trabzon’da Büyükşehir olduktan sonra mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere yeniden ‘Eski muafiyetlerini’ kazanma şansı doğdu.
Kanun Trabzon’da daha önce köy ve belde olan mahallelere ‘Kırsal Mahalle’ olma hakkı getirirken, başvuruların yapılabilmesi için uygulama yönetmenliğinin beklendiği ifade edildi.
BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİ ARASINDA YAZIŞMALAR BAŞLADI
Konuyla ilgili Trabzon’da Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında yazışmaların başladığı öğrenildi.
Büyükşehir Belediyesinin ilçe belediyelerine “Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan” tespitlerini yapın” şeklinde yazı yazdığı ilçe belediyelerenin de çalışmalarını sürdüğü ifade edildi.
GENÇ: KOLAYLIK SAĞLAYACAĞIZ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Belediye Başkanı olarak kendi görüşünü açıklarken, ‘Kırsal Mahalleye’ dönmek isteyen, eskiden köy olan mahallere bu kolaylığı sağlamak istediğini açıkladı.
Ancak son görüşün Belediye Meclislerinde olacağını ifade eden Genç, “Belediye başkanı olarak bundan yararlanmak isteyenlere, kolaylık sağlamak istiyorum. Yalnız bu benim yetkim değil. Meclisin yetkisi” dedi.
BELEDİYELER GELİR KAYBINA UĞRAYACAK
Bu yasayla birlikte belediyenin emlak ve su gibi kalemlerde gelir kaybına uğrayacağına da dikkat çeken Genç, “Ancak ben buna yöre halkının hakkı olduğunu düşünüyorum. O topraklarımızda köylülerimiz çalışıyor, gayret ediyorlar. Bu şehrin tarımsal ekonomik girdilerine katkı sağlıyorlar. En azından bu muafiyete bizde eşlik edelim anlayışındayım. Yalnız bu benim kendi kişisel fikrim” dedi. Ortahisar’da ‘Kırsal Mahalle’ statüsünü alacak bölgelerin belediye hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceğini de belirten Genç, “Ortahisar Belediyesinin sorumluluğunda ki hizmetlerden aynı şekilde yararlanmaya devam edecekler.
“Efendim siz çıktınız” böyle bir anlayış olamaz. Onlar yerel idare birimi olarak ayrılmıyorlar. Sadece bir muafiyetten yararlanacaklar. Kaldı ki orada ki hizmetlerin çoğunu biz yaptık kalanı da yaparız.
Yani hizmetten her hangi bir imtina etmeyeceğiz. Yasal prosedüre uygun olarak “bu yasadan yararlanmak istiyoruz” diyerek o iradelerini bize sunarlarsa, bende bu kararlarını meclisin idaresine sunacağım” dedi.
HANGİ HAKLARI ALACAKLAR…
Hatırlanacağı üzere sadece Trabzon’un Ortahisar İlçesinde 2012 yılında devreye giren Büyükşehir Yasası ile birlikte 36 köy ve belde mahalle statüsüne geçmişti. Bu rakam diğer ilçelerde katıldığında 100’ü geçtiği kaydedilirken ‘Kırsal Mahalle’ statüsünü alacak köyler yeniden eski muafiyetlerine kavuşmuş olacak.
Buna göre: Kırsal mahalle olması kabul edilen yerleşim alanları vergi, su bedeli ve bazı harçlardan muaf olacaklar veya indirim uygulanacak.
Kaynak: 61saat
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.