Tarım Masaya Yatırıldı
Akçaabat Tarımı Masaya Yatırıldı
Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Akçaabat Tarım ve Hayvancılığını teknik elemanlar ile masaya yatırdı. İlçemizde tarım ve hayvancılık ile ilgili uygulamaların değişim ve dönüşümünü sağlayacak projeleri ortaya koymak amacıyla yapılan toplantı bir ilk olarak hayata geçirildi.
Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı başkanlığında yapılan toplantıya müdürlük elemanı su ürünleri mühendisi Cengiz Erol, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Nezir ile teknik elemanlar veteriner hekimler; Önder Karadeniz, Hüseyin Özel ve Sara Çakır ile ziraat mühendisleri; Bülent Reisoğlu, Abdulkadir Şen, Murat Aydoğdu ile ziraat teknikeri Selahattin Yılmaz, Ziraat Odasından ziraat mühendisi Veysel Baki, Tarım Kredi Kooperatifinden ziraat mühendisi Fatih Aydın katıldı.
Model oluşturmak ve ilçe de üretim ve ürün yelpazesine göre üretimi yönlendirmeye yönelik adımlar atılması hedeflenmektedir. Toplantıda teknik elemanlar uzmanlık alanları ile ilgili konularda ilçede oluşturulacak projelerin hayata geçirilmesinin zorunluluğunu ortaya koydular.
Toplantıya katılanların ortaya koyduğu görüşler neticesinde ilçemizde öncelikli olarak tarımsal ve hayvansal üretimde bulunan kişilere yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gereği öncelikli konu olduğu ortaya çıktı. Özellikle bitkisel üretimde geleneksel usullerle yapılan üretimin verim kaybına neden olduğu, bilimsel metotların çiftçilere öğretilmesi ve üretimlerinde bu eğitimlerde öğretilenlerin uygulanması sonucunda alınacak ürünün (özellikle tarım arazilerinin yarısının fındık bahçesi olması nedeni ile fındıkta) çok daha yüksek olacağı kanaati ortaya çıkmıştır. Fındık da kalite ve verimi artırmak için budama ilaçlama ve gübreleme eğitimlerinin ciddi olarak tüm üreticilere verilmesi gerektiğini, bu konuda belediye, tarım ilçe müdürlüğü ve ziraat odası ile eğitim seferberliğinin yürütülmesi ortaya konulmuştur.
Tarım bakanlığı proje ve uygulamaları işleyişleri yerelde nasıl karşılık bulduğunu daha değişik alternatif uygulamalar yapılabilirliği konusunda görüş alışverişinde birçok başlık tartışılmış yerelde bir yol haritası oluşturulmaya çalışılmıştır.
-İlçe tarım mastır planının yapılması ürün yelpazesinin haritada işaretlemesinden sonra havza bazlı üretim modeli benimsemiştir
-Var olan bitkisel üretim ve hayvancılık modern tekniklerle nasıl iyileştirilebilir ve fındıktan sonra bitkisel üretim de nelere ağırlık verileceği değerlendirilmiş olup seracılık özellikle de organik çilek ön plana çıkmıştır.
-Hayvancılık konusunda ise coğrafi işaretli ürün olan Akçaabat köftesi için besi hayvancılığı, ilçeden dışarıya giden buzağıların çıkışlarının buzağı bank kurularak engellenmesi, tereyağı ve çiğ süt konusu ön plana çıkmıştır.
-Moda ürünler yerine geleneksel tarım ve hayvancılık uygulamaların modernize edilmesi yaklaşımları benimsenmiştir.
-Balıkçılık konusunda ise kıyı balıkçılığının yanında kültür balıkçılığı konusu ön plana çıkarılmıştır.
-İlçemizde zeytin, kokulu üzüm, Karayemiş ve Trabzon hurması bahçelerinin oluşturulması, ürünün işlenmesi ve ambalajlanması yönünde de bir tavsiye kararı alınmıştır,
-Kivi üretiminin de yaygın olduğu ilçemizdeki kivinin ederinde satılabilmesi, diğer bitkisel ve hayvancılık ürünlerinde muhafazası için bir soğuk hava deposunun yapılması kaçınılmaz olarak ortaya koymuştur
-Yöresel ürünlerden yerel ismi kokulu üzüm ve karayemiş olan ürünler için örnek bahçe uygulaması ile bu ürünlerin üretimi yaygınlaştırılarak bu ürünleri de ekonomik değeri olan ürünler sınıfına sokulabileceği,
-Bölgemizde yapılarak başarıya ulaşmış projelere destekler verilerek üretimlerinin artırılabileceği,
-Bölgemizde bilinmeyen veya yetiştirilmeyen ancak bölgemizde yetiştirilecek ekonomik değeri yüksek olan (istiridye ve kayın mantarları vb.) ürünler için örnek bahçeler yapılarak bu ürünlerin bölgemizde üretilmesi sağlanabileceği,
-Bölgemizde tarımsal uygulamalar için fizibilite çalışması yapılması gerektiği, bölgemizin fide merkezine ihtiyacı olduğu,
-Tarımsal uygulamalar için öncelikli olarak istekli üreticiler ile birlikte hareket edilmesi gerektiği,
-Hayvansal üretim için öncelikle ahırların iyileştirilmesi, yeni model çiftlikler kurulmasının teşvik edilmesi,
-İyi bir planlama ile ilçemizdeki sebze üretim süresinde, üretim başlangıcı erkene çekilebileceği ve üretim bitiminin de daha geç zamana uzatılabilecek olduğu ortaya koyulmuştur.
Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü gelecek yıllardaki planlamalarını bu başlıkların değerlendirilmesi ile tarım ve hayvancılıkta verimin artırılması ve kırsal istihdamın sağlanması çalışmalarına yön verecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.