Stratejik Planlarını Açıkladı
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, 2023 yılı hedeflerini gösteren Stratejik Planlarını açıkladı.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, 2023 yılı hedeflerini gösteren Stratejik Planlarını açıkladı.
2.Devlet Üniversitesini sevinçle karşıladıklarını belirten M. Hikmet Eyüpoğlu yakaladıkları bu motivasyonun Akçaabat’ta tarımı da şaha kaldıracağını belirterek, 2.Devlet Üniversitesinde açılacak bölümlerin bölge ihtiyacına cevap veren, kaliteli öğretimi ve öğretim üyelerini barındıran yurtdışıyla akredite bir üniversite olması gerektiğini söyledi. Eyüpoğlu,” Elbette ki kurulacak Üniversitemizde Doğa Bilimleri ve Ziraat Fakültesi mutlaka olmalıdır. Ziraat Odası olarak uygulamaya koyacağımız tüm Stratejik Hedeflerde bu fakültelerin kolaylaştırıcı etkisi olacaktır. Tarım ve hayvancılık alanlarında Yüksek Lisans Programları ve Araştırma Enstitülerinin olması Akçaabat’ın tarım ve hayvancılık çalışmalarına olumlu yönde etki edecek makûs talihi değiştirerek verimlilik kalite ve istihdam oranında büyük artışlar olacaktır. Elbette ki çalışmalarımızın tamamı Akçaabatlı çiftçi kardeşlerimin desteklemeleriyle gerçekleştirecektir” dedi.
Akçaabat’ta ilk defa Stratejik Planlarını açıklama gururunu da taşıdıklarını belirttiği konuşmasında Eyüpoğlu 2023 yılı hedeflerinden de bahsetti.
Hedeflerini; “Akçaabat’ımızın bölge tarımsal gen kaynaklarının korunarak geliştirilmesi, bölgeye uyumlu yeni ve çeşitli bitki türlerinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak ARGE çalışmaları desteklenecek, bu çalışmalara yön verecek tüm yapısal kurumlarla işbirliği yapılacaktır. Tohum ıslahı istasyonları kurularak, bitki ıslah çalışmaları ve kaliteli tohumluk üretimine başlanacak, tohum ıslahı çalışmaları için kurulan istasyonlarda çiftçi istihdamına önem verilerek şehirden köye tersine göç oluşturulmaya çalışılacaktır. Böylece oluşacak köy tipi üretim çiftlikleri desteklenecektir. Kadın üreticilerimizin rahatının sağlanması,korunması amaçlı tüm sosyal çalışmalar desteklenecek, üreticinin ürününün hak ettiği ekonomik korunum sağlanacaktır. Ziraat Odası üyelerinin tüm özlük haklarının korunması ve geliştirilmesi temel saik kabul edilerek ziraat odasının politikaları bu eksende sürdürülecektir. Fındık başta olmak üzere tüm sanayi ürünlerinde birim alanda kalite, verimlilik ve etkililik temel politika olarak benimsenecek, üretici, üretim aşamasından satışa kadar tüm süreçlerde desteklenecektir. Fındıkta da istihdam alanları oluşturulmaya çalışılacaktır. Akçaabat için öncelikle tarım envanteri çıkarılacaktır. Envanter işlemlerinin tamamı yüksek lisans tezleri şeklinde olacaktır. Böylece üniversite ilçe bağlantısı güçlendirilecek ve gelecekteki Çalıştay ve Kongreler için zemin oluşturulacaktır. Mikroklimalar ve toprak özellikleriyle beraber yapılacak analizlere göre tarımın en sevimli, en verimli ve kaliteli yönü ortaya çıkarılarak adaptasyon projeleri gerçekleştirilecek bölgeye ekonomik katkı sağlayacak endüstri ürünlerinin bölgeye uyumu ve üretimi arayışı içinde olunacaktır. Böylece tarım kaybettiği itibara kavuşturulacaktır. Genç bireylerin tarıma kazandırılmasına yönelik katkılar sağlanacaktır. Bu konular da Ar-Ge çalışmak üzere Mahalli idare ve Yerel Yönetimlerden denemeler ve üretin tesisleri için tarla temin edilecektir. Ar-Ge tesisine dönüştürülecek bu arazilerde yeni çeşitlerin adaptasyonu ve mahalli çeşitlerin kayıt altına alınması ve yeniden üretilerek yaygınlaştırmanın yapılacağı istasyonlar kurulacaktır. Bu istasyonlarda tarım ve hayvancılık konularında Akçaabat’ın tüm potansiyeli ortaya konulacaktır. Yapılacak Ar-Ge projeleri de bu istasyonda konumlandırılacaktır. Böylece tarımın istihdam kapasitesi artırılacaktır. Toprak koruma, erozyon ve heyelan konularında risk bölgeleri oluşturulacak ve bu yerlerde iyileştirme ve erken uyarı sistemleri projeleri yapılacaktır.
Karlılık göz önünde bulundurulduğunda tıbbi ve aromatik bitkilerin çalışmaları ön plana çıkacaktır. Ekim zamanı, sulama ve gübreleme konularında tezlerle ve projelerle sağlanacak olan bu çalışmalar tüm Karadeniz’de Akçaabat’ı cazibe merkezine taşıyacaktır. Ayrıca mahalli bitkisel gen kaynakları koruma altına alınacak,açılacak olan üniversitemizin Ar-Ge tesislerinde üretilerek kaybolmaları önlenecektir. Üretimin tamamı iyi tarım ve organik hale dönüştürülerek birim araziden elde edilen gelir yükseltilecek, yapılaşmanın arazi üzerinde ki baskısı kırılmaya çalışılacaktır. Meraları kademeli olarak ıslah çalışmaları başlatılacak, yayla da villa sahibi olan değil, hayvan sahibi olanın ikametine ve tesislerine izin verilmesi için algılar oluşturulacaktır. Karasığırın sütü Akçaabat için tereyağı, köfte ve sütlacın hammaddesidir. Karasığır yetiştiriciliği Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ile koordineli olarak desteklenecektir. Yeni mekanizasyon çalışmaları da bölgele akıllı sulama, akıllı tarla merkezli otomasyonları sağlayacaktır. Üretim tarla ve tohumdan itibaren takip edilerek ihtiyaç fazlaları için soğuk hava ve lojistik planlamaları ile fiyat ayarlamaları sağlanacaktır. Ayrıca paketleme ve malzeme kullanımı için mahalli esnaf üretime cesaretlendirilerek yeni KOBİ’ler ve ÇET gerektirmeyen organize bölgeler oluşturulacaktır. Sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bu projeler silsilesi ilçeyi ülke gündemine taşıyacak ve Tarımsal anlamda Türkiye’ye model olacaktır.” sözleriyle özetleyen Eyüpoğlu, 2.Devlet Üniversitesinin Akçaabat’a kazandırılmasında emeği olan herkesi kutlayarak sözlerine son verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.