Ortamahalle Müzesi Törenle Açıldı

Ortamahalle Müzesi Törenle Açıldı

Ortamahalle Müzesi Törenle Açıldı

AKÇAABAT’TA ORTAMAHALLE MÜZESİ’NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Akçaabat Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle hem şehrin tarihi dokusunu koruyarak geleceğe aktarıyor hem de tarih turizmine büyük katkı sağlıyor.

Akçaabat Belediyesi tarafından restorasyon ve envanter temini süreci tamamlanan Ortamahalle’de bulunan tarihi yapı Ortamahalle Müzesi olarak şehre kazandırıldı. Ortamahalle Müzesinin açılışı görkemli bir şekilde ve yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Ortamahalle’de gerçekleşen açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, AK Parti önceki dönem Milletvekili Adnan Günnar, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez , Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in yanı sıra KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Akçaabat Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Şefik Türkmen, AK Parti Akçaabat İlçe Başkanı A. Hüseyin Altıntepe, Akçaabat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Göngör Belediye Başkan Vekili Cevdet Bayraktar, Trabzon Müze Müdürü Levent Anlıak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Akçaabat Belediyesi tarafından şehrin turizmine yeni bir soluk olarak kazandırılan Ortamahalle Müzesi’nde Akçaabat'ın tarihini ve kültürünü yansıtan eserler, şehrin ve yapının tarihi süreçlerini anlatan bilgi notları ve geçmişte kilise olarak kullanılan tarihi yapının içerisindeki mozaikler sergileniyor.

akcaabat-ortamahalle-muzesi-acildi.jpeg

akcaabat-ortamahalle-muzesi-acildi-001.jpeg

akcaabat-ortamahalle-muzesi-acildi-002.jpeg

akcaabat-ortamahalle-muzesi-acildi-003.jpeg

AKÇAABAT’IN GELECEĞİ TURİZMDEDİR

Ortamahalle Müzesi’nin açılış programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;” Akçaabat’ımızın en önemli turizm noktalarının başında yerini alan Ortamahallemiz, Osmanlı dönemine ait evleri, konakları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Mahalle ölçeğinde korunarak günümüze ulaşmış nadir yerleşim yerlerinden biridir.

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyetin bir arada yaşadığı, çok kültürlü bir yaşamın hâkim olduğu Ortamahallemiz; Antik Roma, Bizans ve Osmanlı’dan günümüze kadar yaşamış bütün kültürlerin izlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu tarihi yapısı vesilesiyle de Ortamahalle’nin büyük bir bölümü 1988 yılında “Kentsel Sit Alanı” olarak tescil edilip koruma altına alınmıştır. Akçaabat Belediyesi olarak bizler de Ortamahalle’yi aslına uygun olarak koruyarak Ortamahallemizi tarih ve kültür turizminin merkezi haline getirmenin kararlılığındayız. Bu sebeple Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarımız kapsamında, burada bulunan evleri aslına uygun olarak restore edip turizme kazandırıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla sağlıklaştırma çalışmalarını etap etap yapıyoruz. Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma Çalışmalarımızın 1. Etabı kapsamında 19 tescilli yapı ile bu yapıların bulunduğu sokaklarda niteliğini kaybetmiş taş duvarlarda çalışmaları büyük oranda tamamladık. Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma Projesinin 2.Etabı kapsamında ise 12 tescilli ve 20 tescilsiz yapının restorasyonu için ihalemizi yaparak yüklenici firmaya yer teslimini yaptık. 2. Etap kapsamındaki restorasyon çalışmalarımızı da yıl sonuna kadar büyük oranda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızın Akçaabat’ımıza ve İlimiz turizmine hayırlı olmasını diliyorum. Restorasyonunu tamamlayarak müze olarak şehrimize kazandırdığımız bu tarihi yapının yani St. Michael Kilisesinin 13-14. Yüzyıllar arasına yapıldığı tahmin edilmektedir.

Bu güzide yapının aslına uygun olarak restorasyon çalışmaları 2017 yılında Belediyemiz tarafından, önceki dönem Belediye Başkanımız Şefik Türkmen döneminde, başlandı. Müzemizin restorasyon ve envanter temin çalışmalarını tamamlamak ve ziyarete açmak da bugün bizlere nasip oldu. Burada şunu ifade etmek istiyorum. Restore edilen eserin kendisi ve içerisindeki mozaikler başlı başına sergilenmeye ve görülmeye değer yapılardır. Bunların yanında müzenin içerisine Ortamahalle’ye özgü eserler de koyarak hem tarihi Ortamahallemizin hem müzemizin hem de ilçemizin daha fazla turist çekmesine katkı sağlamış olduk. Akçaabat’ın simgesi olan tarihi Ortamahalle’mizin cazibesini artıracak Ortamahalle Müzemizin ilçemize ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Biz Akçaabat’ın geleceği için Turizm ne denli önemli olduğunu biliyor ve bu yönde projelerimizi hayata geçiriyoruz. Zamanınızı fazla almadan Turizme ve İstihdama yönelik birkaç projemizden sizlere bahsetmek istiyorum. Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma projemizden az önce sizlere bahsettim.

Ortamahalle Müzemizin resmi açılışını birazdan yaparak şehrimizin turizmine kazandırmış olacağız. Akçakale Kalemizin kazı çalışmalarını tamamladık. Kalenin restorasyonu için proje çalışmalarımız sürdürüyoruz. Akçakale bölgesinde ortada kale, sağında ve solunda plajlar ile bunları bağlayan yürüyüş yolları ve günübirlik konaklama tesisleri oluşturduğumuzda Akçakale Bölgesi, önemli bir turizm destinasyon merkezi haline gelecek.

Akçaabat Sokak Sağlıklaştırma Çalışması ve yayalaştırma çalışmalarımız ile Akçaabat Çarşı Bölgesinde önemli çalışmalara imza attık. İstiklal caddesi ve Akçaabat köftesinin doğduğu orta caddeyi trafiğe kapatarak orada Açık AVM oluşturduk. İnşallah orta caddenin devamında da bu çalışmamızı yaparak çarşı bölgesini tam anlamıyla turizme kazandırmış olacağız. Uzun yıllardan beri atıl durumda bulunan Eski Tekel Binasını da otel olarak kiraya verdik ve 5 yıldızlı otel olarak inşaat çalışmalarını yüklenici firma sürdürüyor.

Ak Cami önünde bulunan Fatih Parkı’nı yenileyerek hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Akçaabat’ın sembolü halinde gelen, önceki dönemlerde, Şefik Başkanımız zamanında yapılan ve bölgemiz illerine örnek teşkil eden Akçaabat Sahilinde yenileme çalışmamızda sona yaklaştık. Söğütlü Mahallemizde yapımına devam ettiğimiz Kültür Merkezi inşaatımız tamamlandığında inşallah Akçaabat’ımız kongre turizminden de hak ettiği payı alacaktır. Akçaabat- Yıldızlı Kesintisiz bisiklet ve yürüyüş yolu projemiz ile inşallah Akçaabat’ımıza “Turizm Gerdanlığı” diye tabir edebileceğimiz, içerisinde yürüyüş-bisiklet yolu, aktivite alanları, kafeteryalar, plajlar, aqua park gibi sosyal alanları Akçaabat’ımıza kazandırmış olacağız.

İlçemiz Kültür Sanat ve Turizm Şehri olduğu kadar, aynı zamanda bir spor şehridir. Spor Turizminden de ilçemizi faydalandırmak adına Akçaabat’ımıza bir yüzme havuzu kazandırıyoruz. Havuzun ihalesini yaptık ve inşaat çalışmaları başladı. Yine Söğütlü Sahilini hayırsever iş insanı sayesinde bir Spor Lisesi Kompleksi kazandırıyoruz. Spor Lisesinin hemen ön kısmına iki adet sentetik saha yapıyoruz. Proje çalışmalarını tamamladığımız Gençlik Merkezi ve Kapalı Spor Salonu için de finansman kaynağı oluşturulduğunda ihaleleri gerçekleştireceğiz. Akçaabat’ımıza bir stadyum kazandırmak için de elimizden geleni yapacağız. Yine projesinin yapımına devam ettiğimiz bir müzeyi inşallah Akçaabat’ımıza kazandıracağız. Tarihi Merkez İlkokulu binasını restore ederek “Akçaabat Bellek Müzesi” olarak ilçemize kazandırmak için proje çalışmalarımız sürdürüyoruz. Tarihi binanın önündeki Merkez İlkokulu binası ise yapımı devam eden okul inşaatı tamamlandığında yıkılarak bu alan müzeye kazandırılacak. Yeni merkez ilkokulu inşaatının ve tarihi binanın restorasyonuna maddi kaynak sağlayana Vakıfbank Genel Müdürümüz, Akçaabatlı hemşerimiz Abdi Serdar Üstünsalih’e buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Yine turizme yönelik projelerimizden bir tanesi de Teleferik Projemiz. 2 etap olarak planladığımız Teleferik Projemizin birinci etabı Akçaabat Sahilden Ortamahalleye kadar, ikinci etabı ise buradan Sivriburun mevkiine kadar devam ediyor. Proje çalışmalarımızı tamamladık. Yatırımcı bekliyoruz. Yap işlet modeli ile ihale edip Teleferiği ilçemize kazandırmak istiyoruz. Ulaşımdan istihdama, altyapıdan eğitime kadar ilçemizde yapılan ve yapımı devam eden daha birçok yatırım bulunmaktadır. Bunları sadece başlıklar halinde saymaya kalksak, öyle sanıyorum ki zamanımız yetersiz kalır. O yüzden sözlerimi daha fazla uzatmadan konuşmama son verirken, İlçemize kazandırılan hizmet ve yatırımlarda bizlere destek olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bakanlarımıza, milletvekillerimize, Valimize, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İl ve İlçe Başkanlarımıza, Bürokratlarımıza, hayırsever iş insanlarına ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, birazdan açılışını gerçekleştirecek olduğumuz Ortamahelle Müzemizin ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyor, katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.”

Konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren AK Parti önceki dönem Milletvekili Adnan Günnar ise Ortamahalle Müzesi’nin şehre kazandırılması noktasında emeği geçenleri tebrik ederek müzenin Akçaabat’a hayırlar getirmesini diledi.

Konuşmaların ardından açılış programında müzik resitali dinletisi yapıldı. Katılımcılar, Ortamahalle Müzesi’ni gezdiler ve eserleri incelediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler