ORKÖY Projesi Tanıtımı Yapıldı
ORKÖY Projesi Tanıtımı Yapıldı
AKÇAABAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI KATKILARIYLA ORKÖY MAHALLE MUHTARLARINA AKÇAABAT’TA ORKÖY PROJESİ TANITIMI YAPILDI
Orköy kapsamında bulunan kırsal mahallelerdeki üreticilerimize devletimizin sunmuş olduğu destekleri anlatmak ve bu desteklerden faydalandırılmak için Akçaabat Belediye Başkanlığının ve Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığının koordine ettiği kahvaltı programında Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şube Müdürü Derya ÇIRAKOĞLU tarafından proje ve hibe destekleri hakkında bilgi verildi. Programa Akçaabat Kaymakamı Ramazan KURTYEMEZ, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri EKİM , Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şube Müdürü Derya ÇIRAKOĞLU, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU, Akçaabat Orman İşletme Şefi Yalçın SEYİS, Akçaabat Ziraat Odası Personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR, Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail ŞAR ve Orköy kapsamında bulunan 30 mahalle muhtarı katılım sağladılar.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri EKİM yapılan bu etkinlik ile Orköy kapsamına giren mahallelerimizde üreticilerimizin refah düzeyini artıracak aynı zamanda da hayata geçireceğimiz “Akçahasat” projemize aronya, kızılcık, Trabzon hurması, çilek, kivi vb. meyve yetiştiriciliği alanlarını artırarak hammadde temin etmek için çalışmalar yaptıklarını , bunun içinde üreticilerimize devletin sağladığı hibe programlarından faydalandırmak için Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte bu organizasyonu yaptıklarını, özellikle de birim alandan daha çok getiri sağlayan aronya meyvesi dikim alanlarının artırılması için bu projeleri önemsediklerini aktardılar.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU’ da konuyla ilgili şunları belirtti; “ Her zaman belirttiğim gibi , üreticilerimiz doğduğu yerde doysun, köylerden başka kentlere göç etmesin istiyoruz. Bunun için çalışmalar içine girdik. Bu konuda Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri EKİM beyinde gayretleri var. Her sunduğumuz projede bizlere yardımcı oluyorlar. Bugün yine özellikle yüksek mahallelerde yaşayan Orman köyü (orköy) kapsamına giren mahallelerimizde devletin vermiş olduğu destekleri üreticilerimize aktarmak adına Sn. Kaymakamımız Ramazan KURTYEMEZ bey, Akçaabat Belediye Başkanımız, Orköy müdürümüz, ilgili mühendis arkadaşlar 30 mahalle muhtarımızın katılımı ile bu etkinliği yaptık. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şube Müdürü Derya ÇIRAKOĞLU üreticilerimize hibe destekleri konusunda açıklamada bulundular. Orköy Sosyal ve Ekonomik projeler olarak iki alanda hibe destekleri sunmaktadır. Sosyal projeler içinde güneş enerji sistemleri ve ısı sistemleri gibi konularda destekler sunmaktadır. Ekonomik projeler içerisinde hayvan yetiştiriciliği ( büyükbaş, küçükbaş , arı ) , meyve yetiştiriciliği gibi projelere destek veriyor. Meyve yetiştiriciliği ile ilgili örnek verecek olursak en az 2 dekar/dönüm arazide yaban mersini veya aronya yetiştirecek bir orköy üreticimize 24 bin TL destek veriliyor. Bu destek programında % 20 hibe geriye kalanı ilk 4 yıl ödemesiz sonraki 3 yıl faizsiz eşit taksitte ödeme imkanı sunuyor. Bu program için bazı şartlar var bunlar , faaliyette bulunulacak arazi orköy sınırları içinde olacak, başvuru sahibi memur veya esnaf olmayacak, kişi orköy de ikamet ediyor olacak. En az aynı köyden 3 üretici başvuru yapması gerekiyor. Arıcılar içinde 21 TL destek sunuyor. Bu destek içinde 30 adet arı kovanı ve çalışan arı veriliyor. %20 hibe ve 4 yıl geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Bunun içinde arıcılık belgesi isteniyor. Ayrıca ev kadınları için de mikro ölçekli krediler veriliyor. Bakır , gümüş işlemeciliği vb. konularda bu destekler veriliyor. Çok faydalı bir program oldu. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Aronya ile ilgili Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU tarafından da katılımcılara aronya yetiştiriciliği projesi hakkında bilgi verildi. Kuzey Amerika menşeili , 1- 1,5 m boylanabilen çalı formunda bir bitki. Antioksidan içeriği yüksek bir meyve. Hemen hemen Akçaabat’ta her alanda yetişebiliyor. Dönüme/dekara dikim mesafesine göre 2x2 m ya da 2 x 1,5 m mesafelerde 250-350 arasında fidan gidiyor. Dikildikten sonraki 2 yıl içinde meyve vermeye başlıyor. Ekonomik verim çağında her bir fidandan 5 – 15 kg arasında ürün alınabiliyor. Yaş tüketilebildiği gibi kurutulup tüketilebiliyor. Reçel , dondurma, meyve suyu , sirke gibi birçok çeşit ürün elde edilebiliyor. Suyu seven bir bitki. Üreticilerimize damla sulama sistemi kurmalarını tavsiye ediyoruz. Yılda 3 kez fertigasyon gübreleri ile gübreleme tavsiye ettik. 1 kez de yaprak bitine karşı ilaçlama yaptırdık. Güzel sonuçlar aldık. Yine Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile sertifikalı Aronya yetiştiriciliği kursu açıyoruz. Kursa katılmak isteyenleri Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaya davet ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.