Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Diploması
Mesleki Eğitim Merkezlerinden fark dersleri almak suretiyle lise diploması sahibi olabilecekler.
Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda kalfalık, 12. Sınıfın sonunda ustalık belgesi, bunun yanı sıra 18 Temmuz 2019 tarihli Talim Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenen toplam 15 saatlik fark dersleri de almak suretiyle, lise diplomasının da sahibi olmaktadır.
Mesleki eğitim merkezleri 27 alan 144 dalda örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü eğitim kurumlarıdır.
Akçaabat Mesleki Eğitim Merkezinde örgün eğitim kapsamında 9. sınıflarda 34, 10. sınıflarda 67, 11. sınıflarda 66, 12. sınıflarda 20 olmak üzere toplam 187 öğrenciye hizmet verilmektedir. Yıl boyunca kayıt alınabilen merkeze aralık ayının sonuna kadar kayıt yaptırarak teorik eğitimi yoğunlaştırarak tamamlayan öğrenciler sene kaybı olmaksızın eğitim öğretime devam etmektedirler.
En az ortaokul düzeyinde diplomaya sahip olan, sağlık durumu mesleğin icrasına elverişli olan kişiler, yaş şartı aranmaksızın, en fazla 2 aylık süre içerisinde meslek eğitimi görmek üzere bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptırabilirler.
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin işletmelerde meslek eğitimi uygulaması kapsamında iş kazaları ve meslek hastalıkları kapsamındaki sigorta primleri devlet tarafından karşılanır, bunun yanı sıra öğrenciye işletme tarafından ödenecek asgari ücretin 2/3'ü oranındaki ücretin 365 TL'si çırak çalıştıran işletmeye devlet katkısı olarak ödenmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda kalfalık, 12. Sınıfın sonunda ustalık belgesi, bunun yanı sıra 18 Temmuz 2019 tarihli Talim Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenen toplam 15 saatlik fark dersleri de almak suretiyle lise diplomasının da sahibi olmaktadır.
Mesleki Eğitim Merkezinde kalfalık ve ustalık sınavları yapılmaktadır. Ağustos ayından itibaren 2 ayda bir yapılmaya başlanan sınavlara başvuru yapmak için; en az ortaokul mezunu olmak ve 22 yaşını tamamlamış olmanın yanı sıra, kalfalık sınavına girmek için ilgili dalda en az 1 günlük sigorta, ustalık sınavına girmek için ise ilgili dalda en az 5 yıllık sigorta ya da Halk Eğitimi Merkezlerinden alınan kalfalık sınavı için 468 saat, ustalık sınavı için 756 saat olan ve Bakanlık tarafından yayınlanan tabloda yer alan kurs belgeleri veya kalfalık sınavı için üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, ustalık sınavı için dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ya da ilgili alandan Meslek Lisesi Diploması gerekmektedir.
Başvuruları alınan ve denklikleri yapılan Ekim ayı kalfalık ve ustalık sınavları Akçaabat Mesleki Eğitim Merkezinde 10-31 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınavlar 50 sorudan oluşan teorik ve önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında yapılan beceri sınavı(uygulamalı sınav) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Halen devam eden başvurular Aralık ayında yapılması planlanan sınav dönemi için değerlendirilecektir.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında yürütülen bir diğer eğitim faaliyeti ise usta öğreticilik kurslarıdır. Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans düzeyinde mesleki eğitim almış olanlardan yeterli talep olması halinde yılın her döneminde usta öğreticilik kursları açılabilmektedir. 23 Eylül 2019 tarihinde 20 kayıtlı kursiyer ile açılan ve halen devam etmekte olan 40 saatlik usta öğreticilik kursu 4 Ekim 2019 tarihinde tamamlanacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.