Kıyafetiyle Gömülmek İstenen Akçaabatlı Şehit

Kıyafetiyle Gömülmek İstenen Akçaabatlı Şehit

Kıyafetiyle Gömülmek İstenen Akçaabatlı Şehit

Trabzon Araklı İlçesi Çankaya Mahallesinde Çamlık Küme Evleri (Pinagar)'da bulunan  Osmanlı - Rus Savaşında yaralı olarak burada bulunup bakılan ve şehit olan askerin mezarı köy derneği ve vatandaşlar tarafından yaptırılacak.

Osmanlı - Rus savaşında Gazi olan ve buraya gelip şehit olan bir askere ait olduğu öğrenilen kabirde köylüler tarafından yapılan 1970 yılında yazdırılan kitabede;

 "Cihan Harbiden Gazi Allahım

Ola Razı Görüp Muhammed Bizi

Şefi Ola Ya Rab

Mustafa Oğlu Alay Bey" yazdığı görüldü.

Eski Mahalle sakinlerinden Havva Seslikaya şehit hakkında şu ifadelere yer verdi. "Nurlar içinde yatsın. Osmanlı Rus savaşında asker Dağbaşı Nahiyesinde dere içerisinde yaralı olarak bulunmuş. Köylülerimiz tarafından alınarak rus askerleri görmesin diye dereden köye yaklaşık 4 km sırtlarında taşımış bizim eve getirmişler. Babaannem hasta olanlara yardımcı oluyordu sağlıkla alakalı işlerden anlıyormuş. Babaannem Havva (Kılıçlılı Havva) bu yaralı askeri bakmış ve yaralarını iyileştirmiş. Babam ve halalarım hepsi küçük ve yetimlermiş. Asker onlara dermiş ki benimde sizler gibi 1 çocuğum var. İyi olursam sizleri alıp oraya götüreceğim. Asker atla birlikte iyi olursa köyüne gideceğini demiş. Polathane(Akçaabat)'lıyım diye dediğini söylemişlerdi. Bir gece askerin yaraları çok kanamış. Asker durumunun kötü olduğunu fark edince. Babaanneme "Beni elbiselerimle mezara gömün" demiş ve o gece şehit olmuş. Mezara elbisesi ile konulmuş. Sonrasında Merhumlar Hasan Seslikaya (Bistül), Ali Seslikaya (Haşilli), Polat Özer (Cinoğlu) tarafından mezarları 1970 yılında el birliği ile yaptırılmış. " Diğer yandan Tarihçi Mehmet Akif Bal'dan edinilen bilgiye göre Bahçecik Araklı arasının Osmanlı Rus harp bölgesi olduğu biliniyor.

Konu ile ilgili bilgisi olan vatandaşlarımızın bize ulaşmasını rica ederiz.

544afc34-13a8-4669-9c2f-7c6e840302b4.jpeg

 

Kaynak www.arihaber.net

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler