Kavgada Fatura Vatandaşa
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen Söğütlü Belediyesi’nin derin deşarj sistemiyle ilgili anlaşılmaz tavrı yüzünden 300 bin TL boşa yatırım yaptıklarını kaydetti
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen Söğütlü Belediyesi’nin derin deşarj sistemiyle ilgili anlaşılmaz tavrı yüzünden 300 bin TL boşa yatırım yaptıklarını kaydetti
300 BİN TL HAVAYA GİTTİ
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Söğütlü Belediyesi’nin derin deşarj sistemiyle ilgili çıkardığı sorun nedeniyle Akçaabat Belediyesi’nin 300 bin TL zarara uğradığını kaydetti. Kireçhane’ye kadar yaptıkları yeni hat döşenmesiyle ilgili yatırımın Trabzon’un büyükşehir olduğunda boşa çıkacağını kaydeden Türkmen, “Söğütlü Belediyesi’nin kendi sistemindeki arızayı gerekçe göstererek Akçaabat’ın kanalizasyonunu hattı keserek almaması nedeniyle yeni proje hazırlamak zorunda kaldık. Bu projenin hayata geçirilmesine de 300 bin TL gibi bir masraf yaptık. Söğütlü Belediyesi’nin bu anlaşılmaz tavrı nedeniyle belediyemiz 300 bin TL zarara uğramış oldu. Oysa Söğütlü Belediyesi’nin kendi deşarj sistemindeki arızanın onarımını yapıp bize düşen payı fatura etmesi gerekiyordu. Yapması gereken buydu. Bahane üretmesi gerekmiyordu. Ya da ‘Ben işletemiyorum deyip gel işlet’ diyecekti. Bunların hiçbirini yapmadılar. Maalesef sonuç bu oldu. Yeni hattın yapılmasına harcanan bu para Söğütlü Belediyesi’nin sistemindeki arızayı çok rahat giderirdi. Yazık oldu. Büyükşehir olunca kanalizasyon hattı yine eski tarafa döneceği için yeni yaptığımız hat boşa çıkacak. Yani Söğütlü Belediyesi’nin tavrı nedeniyle deyim yerindeyse 300 bin TL’lık boş bir yatırım yaptık. Zira Trabzon büyükşehir olduğunda kanalizasyon hattı yine eski haline dönecek. Kanalizasyonu büyükşehir işletecek” şeklinde konuştu.
SIKINTI BU BELEDİYELERİN KURULMASIYDI
Bütün bu başıbozukluğun bir merkezden koordine edilememesi nedeniyle ortaya çıktığını kaydeden Türkmen, “Bizim bu örnek olayda yaşadığımız sıkıntı Trabzon Akçaabat arasında art arda belediyelerin sıralanmış olmasının bir sonucudur. Daha önceden oraların ayrı belediye olması gerekmiyordu. Yani Trabzon’a yakın olan yerlerin Trabzon’a, Akçaabat’a yakın olanların da Akçaabat’a dahil edilmesi gerekiyordu. Bu zamanında yapılmayınca kurulan her belediye süreç içinde kendi kafasına göre hareket etmeye başladı. Dolayısıyla bizimle Söğütlü Belediyesi arasında da böyle bir sıkıntı doğdu” diye konuştu.
YAPTIĞIMIZ 300 BİN TL’LIK MASRAF BOŞA ÇIKACAK
Söğütlü Belediyesi’nin Akçaabat’ın Söğütlü sahilinden atılan atık sularının aktarımı konusunda protokolü hiçe sayarak arıza gerekçesiyle hattı kestiğini hatırlatan Türkmen, “Söğütlü Belediyesi derin deşarj konusunda Akçaabat, Yıldızlı, Söğütlü, Kavaklı ve Darıca Belediyeleri’nin imzaladığı 5’li protokolü bozarak Akçaabat’ın kanalizasyonunu almadı. Bu nedenle biz ters yöne yeni hat döşemek zorunda kaldık.
Bizim kanalizasyonumuz Yıldızlı, Söğütlü, Akçaabat, Kavaklı ve Darıca birlikte yapıldı. Bunların 5’i birlikte deşarjları belirli noktalardan gerçekleştirildi. Söğütlü, Yıldızlı, Akçaabat’ın kanalizasyonu Söğütlü sahilinden denize veriliyordu. Akçaabat’ın merkezi, Darıca ve Kavaklı’nınki ise Akçaabat Yenimahalle sahilinden veriliyordu. Yani iki derin deşarj sistemi vardı. Bu deşarjları ortak işletiyoruz. Batı’dakini yani Akçaabat, Kavaklı, Darıca’yı biz işletiyoruz. Öbürünü de Söğütlü Belediyesi işletiyordu. Protokole göre işletme masraflarını bölüşüyorduk. Kavaklı ve Darıca’dan aldığımız para yok. Ama Söğütlü bine ne kadar masraf çıkardıysa ödemeyi yaptık.
Ama Söğütlü Belediyesi bir bahaneyle arıza yaptı gerekçesiyle hattı kesti. Söğütlü Belediyesi’nin o protokole göre arıza varsa o arızayı giderip masrafını paylaştırması gerekiyordu. Ona rağmen kesti. Kesince tekrar bağlamaları için yazı yazdık bağlamadılar. Valilik yazdı bağlayın diye gene bağlamadılar. Bunun üzerine İller Bankası’na bizim pompa istasyonundan Kireçhane’ye kadar yeniden proje yaptırdık 300 bin TL’ye mal olan yeni hat döşedik, bu hat bitmek üzeredir. Bitince derin deşarjı Yenimahalle tarafına çevirmiş olacağız. Ama Trabzon büyükşehir olunca tekrar eski sisteme dönülmek zorunda olunacak. Bizim yaptığımız masraf da boşa gidecek. Kanalizasyonu büyükşehir işletecek. O belediye bu belediye diye bir ayrım olmayacak. Büyükşehrin bu anlamda da faydası olacak. Burası benimdir şurası senindir kimse diyemeyecek” şeklinde konuştu.
Kaynak:Günebakış
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.