Gelleci'den Gümüş Kazma
Trabzon'un 200 yıllık demiryolu hikayesinin anlatıldığı "Gümüş Kazma" isimli kitap tanıtıldı
"GÜMÜŞ KAZMA" OKURLARIYLA BULUŞTU
Trabzon'un 200 yıllık demiryolu hikâyesinin anlatıldığı Aydın Gelleci’nin yazdığı "Mâziden Âtiye Bir Demir Yolu Hikâyesi Gümüş Kazma" isimli kitap tanıtıldı.
Gazeteci-Yazar Aydın Gelleci'nin kaleme aldığı Trabzon'un demiryolu hikayesinin anlatıldığı "Gümüş Kazma" isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Ortahisar Belediyesi çok amaçlı konferans salonunda gerçekleşen tanıtım ve imza gününe 25 ve 26. Dönem Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Kurt, Gürcistan Trabzon Konsolosu Temur Tartarashvili, KTÜ İİBF Dekanı Prof.Dr. Metin Berber, bazı STK başkanları, daire amirleri ve davetliler katıldı.
DEMİR YOLU TRABZON İÇİN DÖNÜM NOKTASIDIR
Slayt gösterisiyle başlayan tanıtım sonrası Gazeteci-Yazar Aydın Gelleci, Atatürk'ün en büyük hayalinin Trabzon limanının demiryolu ile Anadolu'ya bağlanması olduğunu belirterek, "Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demir Yolu Projesi, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1800’lü yılların ortasında gündeme gelmesine, Cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM’de kanunu çıkmasına ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine rağmen bugün hâlâ yapılamamıştır. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demir Yolu Projesi gerek bölge gerekse ülke menfaatleri için ne denli hayatî olduğu gerçeği günümüzde tartışmasız kabul edilmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olan Trabzon’un sahip olduğu tarihî, kültürel, sosyal ve stratejik potansiyelinin hayata geçirilmesi ve Doğu Karadeniz’in geleceğe taşınmasında bu proje bir dönüm noktasıdır. Bu eseri de Trabzon’un bir an önce ‘demir yolu’ hayaline ulaşması noktasında bir katkısı olur amacıyla kaleme aldık. Eserde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Eserle ilgili bilgiler de veren Gelleci, “328 sayfadan oluşan eserimiz 6 ana bölüm ve 120’ye yakın alt bölümden oluşuyor. 8 röportaj ve 8 köşe yazısını da sizlerle paylaştık. Eserimizde 230 civarında fotoğraf, harita, gazete küpürü ve belge kullandık. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demir Yolu Projesi’yle ilgili en somut gelişme, uygulama ve etüt projesinin 2018 yılı ortalarında yapılmış olmasıdır. Biz bu eseri kaleme alırken çalışmalar devam ediyordu. Siyasetçiler ve yetkililer “Trabzon'a demiryolu 2023 hedefleri arasında var. Dileriz bu hedefler gerçekleşir. Dileriz bu eser de bu hayalin gerçekleşmesine biraz olsun katkıda bulunur.” şeklinde konuştu.
BUGÜNE KADAR Kİ EN GERÇEKÇİ ESER
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şube Başkanı Muzaffer Aydın da “Gümüş Kazma”nın demir yoluyla ilgili bugüne kadar hazırlanan en gerçekçi eser olduğunu belirterek, “Aydın bey, Trabzon’un kanayan yarası diyebileceğimiz demir yolu ile ilgili uzun bir çalışma yapmış, çalışma yaparken de bilim adamlarıyla konuşmuş. Ortaya koyduğu belgelerle birlikte bugüne kadar hazırlanan en gerçekçi eser. Araştırma yapıp sonuçlarını insanlarla paylaşmak çok güzel bir şey. Bazı araştırma yapanlar bu araştırmalarını kamuoyu ile paylaşmaktan imtina ediyor. Aydın bey çok güzel bir çalışma yapmış, bu çalışmasını geleceğe aktarmak için de kitap haline getirdi. Büyük bir emek harcamış. Kendisine Trabzon adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Demir yolu Trabzon için büyük bir ihtiyaç. 1924’te kanunu çıkmasına rağmen maalesef 95 yıldır hala Trabzon’da demir yolu ile ilgili hala kazma vurulmamıştır. Dilerim ki fizibilite çalışmaları tamamlanan projesi yapım aşamasında olan bu proje yakın zamanda gerçekleşir; Trabzonluların ve tüm halkın hizmetine sunulur.” dedi.
Trabzon’un demir yolu hikayesinin 1800’lü yıların ortasında Osmanlı döneminde başladığını belirten Avrasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Çelik de, projenin özünde Anadolu’yu baştanbaşa kesen demir yolu hatlarının limanlara bağlanma meselesi olduğunu söyledi.
KAZMA KÜREKLE YILDA 200 KM YAPILDI
Çelik; “Bu serüven içerisinde birçok çalışmalar yapılmıştır. Osmanlı ve Atatürk döneminde projeler geliştirilmiştir. Ticarette yük taşımacılığı % 80-90 oranında deniz yoluyla yapılır. Deniz yollarının karadaki bağlantısı ise demir yoludur. Demir yolundan sonra ise kara yolu gelir. Türkiye mevcut demir yolu ağı 8-10 bin km olup bunların 4 bin km’lik bölümü Osmanlı döneminde yapılmış diğer yarısı ise Atatürk döneminde yapılmıştır. Atatürk döneminde yılda ortalama 200 km demir yolu ki; bugünkü teknoloji ile de değil kazma ve kürekle tüneller delinerek yapıldı. Atatürk’ten sonra 1940’lı ve 1950’li yıllarda pek bir şey yapılmamış. 2000’li yıllardan itibaren hızlı demir yolu taşımacılığı başlamış. Hızlı demir yolunun Erzincan’a gelmeden Trabzon’a gelmesi söz konusu değil. Cumhuriyetin 2023 yılı yüzüncü yılından sonraya kalmış oluyor. Ama mutlaka bu bağlantının sağlanması gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
200 YILLIK HAYALİN KİTABA YANSIMASI
25 ve 26. Dönem Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu ise, “Gümüş Kazma, Trabzon’un 200 yıllık hayalinin bir kitaba yansımasıdır. Demir yolu projesiyle ilgili 1924 yılında kanunun çıktığını ve 64 yıl sonra iptal edildiğini bu eserden öğrendim. O yıllar arasında hiç mesafe alınmamış. Ama 2018 yılında uygulama ve etüt projesi ihale edilen Erzincan- Trabzon Demir Yolu Projesinin yeniden hayata geçmiş olması, sadece Trabzon’a ve bölgeye katkı koyacak bir proje değil, Çin’in hayata geçirdiği yeni Modern İpekyolu olarak nitelendirilen ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi anlamında da dünyaya önemli bir katkı koyacaktır. Milletvekili olduğum dönem de ısrarla takip ettiğim önemli bir konudur. 200 yıl bekledik ama bundan sonra beklemeyeceğimize inanıyorum. Temel atmasının çok uzun sürmeyeceğine inanıyorum. Bu anlamda bir farkındalık oluşturmak ve konuyu gündemde tutmak için ortaya konulan, son derece önemli gördüğüm bu eserin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Aydın Gelleci, “Gümüş Kazma” isimli kitabını katılımcılara imzaladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.