Fiskobirlik Çare Arıyor
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'ın Açıklamaları
Haber ve Fotoğraflar : Ali Osman Çoban
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “piyasa şarlarına göre üreticiye alternatif alıcı olmak istiyoruz"…
Bayraktar, Ciddi kaynak bulmazsan tek çıkar yol Trabzon’da ki arazinin değerlendirilmesidir…
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Lütfi Bayraktar başkanlığında durum değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Başkan Bayraktar, kurumu ayakta tutabilmek ve borçları ödeyebilmek için çaba sarf ettiklerini ve kurumun geleceği adına işçileri 12 y değil de daha kısa sürede çalıştıracaklarını söyledi.
Bayraktar “Arkadaşlar arasında bir araya gelerek kendimize bir hedef seçtik. Öyle bir uygulama yapalım ki alınabilecek bütün radikal kararları alalım, bedeli ne olursa olsun. Eğer hazineden ciddi bir destek alamayacaksak, Fiskobirlik sonunda kendi başına kalacaksa uyguladığımız metottan sonra Fiskobirlik bir yıl sonra cari giderlerini karşılayan, gelir elde eden bir kurum haline gelsin veya gelirleri cari giderlerini karşılayacak bir duruma gelsin ve sadece fındığın geleceği hakkında düşünce üretelim. Görevde olduğumuz süre içerisinde daha çok personel maaşlarını nasıl vereceğiz veya borçları nasıl ödeyeceğiz diye zaman geçirdik. Bu nedenle başka işlere fazla zaman bulamadık. Kurumumuzun gelirlerini artırana kadar veya bu zor süreci geçirene kadar hiçbir arkadaşımız işten çıkartmayacağız ancak yılda 12 ay değil de 10 ay veya daha az bir süre maaş almalarını veya çalışmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Ancak kurumun geleceği adına bu çalışma düzenini kabul etmeyecek arkadaşların iş akitlerini tazminatlarını ödeyerek fesih edeceğiz” dedi.
Kumruda bulunan 350 yöneticin maaş almadığını ifade eden Bayraktar “Personel maaşları gündeme geldiğinde, kurumda 350 tane yönetici var bunlar neden maaş alıyor diye soruluyor. 450 işçiye 350 yönetici uygun mu vs. şunu bilmek lazım fiskobirlikte yöneticileri belirleme yetkisi birlik yönetimine ait değil. Yasa ile kooperatife verilmiş bir yetkidir. Biz bugün istesek de kooperatif yöneticilerinin maaşlarını düşüremeyiz. Her ay biz şuan çalışanlarımıza belki maaş veremiyoruz ama her ay 450-500 bin tl SSK ve Maliye’ye ödemek zorundayız. Yöneticilerin sayısını azaltmak istesek bile bizim buna yetkimiz yok. Bu yasal olarak düzenlenebilecek bir hadisedir. Göreve geldiğimizde bu yasal boşluğu düzeltmek için sayın başbakan ile görüştük ve bu işin yasal olarak düzelmesini talep ettik. O günkü bakan tarafından da makul bulunan bu önerimiz bir türlü meclis gündemine inmedi. Kurumda bulunan 350 yönetici yaklaşık 15 aydan beri maaş almamaktadır. Bu arkadaşların yasadan kaynaklanan maaş tahakkukları var ama en azından şuan almıyorlar. Dışarıdan bakıldığında kurum sıkıntı içerisinde ama yöneticiler maaş alıyor gibi gözüküyor ama böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.
Geçmişte iyi niyet olarak verilen yüksek fiyatların kuruma zarar verdiğini de belirten Bayraktar “Geçmişte iyi niyetli olarak fındığa çok yüksek fiyat veren Fiskobirlik yöneticileri maalesef verdikleri paranın çok altında fındığı satamayarak kurumu çok büyük zarar uğrattılar. Bu zarar yaklaşık 330 trilyon’dur. Bu çok büyük bir rakamdır. Fiskobirlik’in bugünkü durumunun temeli buna dayanmaktadır. Bu durum ile Fiskobirlik’i devraldık. Şuan için Fiskobirlik’in faizli borcu kalmadı. Maliye ve SSK’ya borcumuz var. Bunu yeniden yapılandıracağız. TMO’ya biraz borcumuz var ve 2006 yılından kalma 45 trilyon üreticiye borcumuz var. Hükümetten destek alamazsak veya ekstra ciddi bir kaynak yaratamazsak 2006 yılından kalma borçlarımız için tek yapabileceğimiz şey Trabzon’daki arazidir. Trabzon’daki araziyi değerlendirebilirsek 2006 yılındaki borçlarımızı halletmiş oluruz” dedi.
TMO yağlıya ayırdığı fındıktan kilogram başına 500 kuruş elde etmektedir. Bu tmo’nun fındığı mal ettiği fiyatın 10’da birine denk gelmektedir. Hem de parayı hemen değil 6 ile 12 aylık süre içinde almaktadır.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yağlığa ayırdığı fındıklara 2 kat yüksek fiyatla talip olduklarını anlatan Bayraktar, “Bizim TMO ve hükümete şöyle bir teklifimiz var. Siz piyasa bozulmasın veya başka bir sebeple fındığı yağlığa ayırıyorsunuz. Elde ettiğiniz gelir ise 500 kuruş. Biz diyoruz ki gerekirse bizden Trabzon’daki arazimizin tapusunu alın ve kilogram başına 500 kuruş elde ettiğiniz fındığı bize 1 liradan verin. Bizim entegre tesislerimiz var. Ürün bulamadığımız için bu tesisleri işletemiyoruz. Bakanlığın veya TMO’nun gözetimi altında bize verdiğiniz fındıkları biz tesislerimizde işleyelim. İşlediğimiz mamulleri sattığımızda siz 1 milyonunuzu alın geri kalan parayla da üreticiye olan borcumuzu ödeyelim. Bu önerimizde hazine kazanacak ve biz de kazanacağız ve bizim kazancımızla üreticiye olan borcumuzu ödeyeceğiz. Bu sonuçla hükümet de Fiskobirlik’e destek vermiş olarak gözüktüğü için kamuoyu nezdinde siyasi olarak puan kazanmış olacak. Böyle bir teklifi maalesef şuana kadar TMO yetkililerine ikna edemedik. Bu konuyla ilgili bölge vekillerinden destek istiyoruz. Bunu halledebilirsek siyaset kazanacak, Fiskobirlik kazanacak, üretici kazanacak, hazine kazanacak ve olumlu bir hava oluşacak” dedi.
Fiskobirlik’in piyasa şartlarını gözeterek fındık alıcı olmak istediğini de açıklayan Bayraktar “Bu sezon Fiskobirlik olarak piyasa şartlarına göre üreticiye alternatif bir alıcı olmak istiyoruz. Burada altını çizmek istiyoruz piyasa şartlarına göre alıcı olmak istiyoruz. Piyasada örnek olarak 2500 liraya olan fındığı biz en fazla 2600 liraya alırız. Bu şartlarda üreticimiz birliğine sahip çıkarsa tüccar verdiği rakamı mecburen yukarı çekecektir. Biz Fiskobirlik olarak kurumun menfaatlerini gözeterek bu sezon alıma gireceğiz. Kurumun geleceği açısından her türlü özveriyi göstermeye hazırız. Fiskobirlik bu piyasada olması lazım. Buradan üreticiye seslenmek istiyorum. Geçmişi geride bırakalım üreticinin kendi ürününün değerini korumak adına Fiskobirlik’e sahip çıkalım. Bu kuruluş üreticinin kuruluşudur. Fiskobirlik olmazsa maalesef üretici ürünün karşılığını alamadığını görecektir” diye konuştu.
Lütfi Bayraktar “Kendi kurumsal kimliğini ayakta tutmanın çabası içindeyiz. Kurumun borç sorununu çözmeye çalışıyoruz. Trabzon’daki arazi bizim için çok önemli yani orayı değerlendirebilirsek borçları sıfırlayacağız. Bir ticari ilişki olacak ve inanıyorum ben o eski piyasayı etkileyen, piyasa dengelerini oturtan ve üreticinin piyasada bir kısım kurumlar tarafından mağdur edilmesinin önüne geçen bir kurum haline gelecektir” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.