Fındıkta Külleme İle Mücadele
Fındıkta Külleme İle Mücadele
Son yıllarda fındık üreticilerimiz için önemli ekonomik zarara neden olan fındıkta külleme hastalığının mücadele zamanı başlamaktadır.
İlk hastalık belirtileri için yağış ve nem miktarı önem taşımaktadır. Hastalık etmeni mart sonu nisan ayı içerisinde artan nem ile birlikte çoğalmakta, rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılmaktadır.
Hastalık ilkbaharda ortaya çıkmakla birlikte yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanakların zuruflarında zarar yapmaktadır. Bu şekilde hastalık verim ve kalitade önemli kayıplara neden olmaktadır.
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler olarak enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması , bulaşık dip sürgünlerinin kesilmeli, bahçede nem oranının azaltılması iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlanabilmesi için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
İlaçlı mücadele için hastalık bahçede ilk kez görülüyorsa belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapılabillir. İlaçlama hastalık devam ettiğinde ikinci ve diğer ilaçlamalar ile devam edilir.
AKÇAABAT ZİRAAT ODASI FINDIKTA KÜLLEME İLE MÜCADELEDE YANINIZDA
Fındık üretimimizde önemli kayıplara neden olan bu hastalığa karşı mücadele yapılmalıdır.Konuyla ilgili bilgi için üreticilerimiz odamıza başvuruda bulunabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.