FEN LİSESİ MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET ÂKİF’İ ANDI

FEN LİSESİ MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET ÂKİF’İ ANDI

İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Âkif , ölümünün 75. yıl dönümünde Akçaabat Fen Lisesi’nde anıldı.

 

                             FEN LİSESİMİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET ÂKİF’İ ANDI

İstiklâl Marşımızın şairi  Mehmet  Âkif , ölümünün  75. yıl  dönümünde    Akçaabat Fen Lisesi’nde anıldı. Konferansın açılışında  Okul müdürü Ali Balta  gençlere  Âkif’in  gösterdiği çizgide yürüyerek çıtayı daha da yükselterek, yüzyıllarca geri kaldığımız Batı’yı artık bilimde geçmemiz gerektiğini, bu konuda onlara güvendiğini dile getirdiği konuşmasını yaptı.  Bunu Batuhan  Göktanoğlu  ve Sümeyye Beyza Aslan  isimli öğrencilerin büyük beğeni toplayan  “Âkif’in  Bilinmeyen Yönleri” adlı  sunumu  izledi.  Ardından “21. Yüzyılda Âkif’i   Anlamak”  konulu konferansa geçildi.  Konferansı  sitemizin köşe yazarı  Şemsettin Bayram verdi.

Bayram , konferansına  Mehmet  Âkif’in  karakteristik yaşamına bağlı olarak,  yurt dışı seyahatlerinde Müslüman halkları  Osmanlı yanına nasıl çekmeye çalıştığını, yurt içinde ise  bir yanda  halkı cesaretlendirip cepheye koşturmak için  gayret  gösterirken diğer yanda isyanları nasıl bastırdığından  söz ederek başladı.   Bayram  sözlerine Safahat’ın  “hayatın evreleri”  anlamına geldiğini, bu bağlamda   eserde önde gelen konunun, dinin  asr-ı  saadet’ten uzaklaştırıldığını teslim olunan  değil, teslim alınan din haline  dönüştüğünü  bu yoldan dönmek için, üstadın,

“Doğrudan doğruya Kur-an’dan alıp ilhamı

   Asrın   idrâkine   söyletmeliyiz   İslâmı. ”   telkinine kulak vermeliyiz, şeklinde devam etti.

Yazarımız  Âkif’in  sosyal yönüne değinirken de şiirlerinin kendi hayatının, çevresinin aynası olduğunu bilâkis Küfe’de yoksul çocuğu çalışmaya teşvik eden, ondan azar işiten; Hasta’da bir deri bir kemik genci soymadan sadece şöyle lütfen bakarak muayene eden  doktoru paylayan ihtiyarın  gerçekte Âkif’ten  başkası olmadığını sözlerine ekledi:  ”Sosyal tema birçok sanatçı tarafından işlenmiştir. Ama onlar hayalde canlandırırken, Akif yaşayarak onlara anında çözüm  üreterek ya da  arayarak  onların yaşamlarını anlatır. Halkın açlığını, yoksulluğunu anlatırken  Hz. Ömer’in ,

“Kenâr-ı  Dicle’de bir kurt  aşırsa bir koyunu,

   Gelir de  adl-i  ilâhi  sorar   Ömer’den  onu!”   sözlerinden ilham almıştır.”

            Bayram   sözlerini , İstiklâl Savaşı’nda  Âkif’le  Atatürk’ün  yollarının vatan için, bayrak için nasıl  kesiştiğini  anlatırken, “Atatürk onun sarsılmaz inancına, Âkif  de  onun askerî dehasına güvenmiştir, hayran olmuştur. Bu muazzam birliktelik zaferi getirmiştir.” ifadeleriyle  bitirdi.

Konferans sonrası  söyleşi   bölümünde  öğrencilerin  birbirinden güzel ve ilginç soruları  vardı. Öğrencilerin sorduğu sorular karşısında   duygulanan  Şemsettin Bayram , “ Fen Lisesi öğrencilerinin bilgi ve farkındalık düzeyinin bu derece yüksek olduğunu görmek  Türkiyemizin  geleceği açısından umut verici. Milli kimliğine hassas öğrencilerimizin olması beni çok memnun etti. Bu öğrencileri yetiştiren kadroya içten teşekkürlerimi sunuyorum.”dedi. 

Konferansın sonunda duygularını ifade eden   Akçaabat Lisesi Tarih öğretmeni Sayın Ali Çolak,” Bu konferansa katılan öğrencilerimizin  Âkif’e karşı, onun düşüncelerine karşı  gösterdikleri ilgi takdire şayandır. Onlarla ne kadar gururlansak yeridir. Hocamız araştırmalarıyla öğrencilerin bu yanını bir kez daha keşfetmemizi sağladı. Bu faaliyette , emeği geçen herkeseteşekkür ediyorum. ” dedi.

Biz de site olarak İstiklâl Marşı şairimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler