Bölgenin en kapsamlı kütüphanesi olacak
Bölgenin en kapsamlı kütüphanesi olacak
Ocak 2022 itibariyle kapılarını açması beklenen Akçaabat Halk Kütüphanesi için geri sayım başladı
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde inşa edilen Halk Kütüphanesi, modern ve ferah yapısı ile şimdiden ilgi odağı oldu. İlçe merkezinde bin metrekarelik alanda 1 Ocak 2022 itibariyle hizmet vermeye başlayacak olan kütüphanede genç, yetişkin ve 65 yaş üzeri olmak üzere ayrı ayrı hazırlanmış okuma salonları, çocuk ve görme engelliler bölümü, tasarım atölyesi ve çok amaçlı salonlar yer alıyor. Yaklaşık bin metrekare kapalı alana sahip modern ve ferah kütüphanede, okuyucular için kafeterya bölümü de mevcut.
Yeni kütüphanede oluşturulan çocuk bölümü ise çocuklara kitap okumayı sevdirmek için rengarenk tasarlandı. Girişi ayrı kapıdan sağlanan bölümde oyun alanlarının yanı sıra çocuklar üzerinde rahatlıkla kitap okusun diye minik masalar da yer alıyor. Akçaabat Halk Kütüphanesi Müdürü Ergün Hancı, yaptığı açıklamada kente modern bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, kütüphanenin Karadeniz Bölgesinin en kapsamlı kütüphanesi olacağını ileri sürdü.
Müdür Hancı’nın yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:
“2022 YILI İTİBARİYLE AÇILACAK”
“Kütüphanemiz 2022 yılı itibariyle açılacak. Yani Ocak’ın 1’inde biz kütüphanemizi açmayı düşünüyoruz. Ancak siyasi bir protokol açılışı olur mu, olursa ne zaman olur onu bilemiyorum.”
“BÖLGENİN EN KAPSAMLI KÜTÜPHANESİ”
“Günümüz kütüphane şartlarına uygun bir konsept hazırlanarak kütüphanemiz komple yenilendi. Fonksiyonel olarak belki de Karadeniz bölgesinin en kapsamlı kütüphanesi olacak.”
“HER YAŞA UYGUN”
“Kütüphanemiz içerisinde 0-6 yaş gurubu çocuk bölümü var. Genç gruba hitap edebilecek bir gençlik bölümü, yetişkinler için de ayrı bir bölümümüz var. Süreli yayınlarla birlikte 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın gelip oturup, çayını içip, dergisini, gazetesini, okuyabileceği süreli yayınlı bir bölümümüz, engelliler için özel bilgisayar ve kitaplarımız ve içerisinde 16 bilgisayarın bulunduğu bir ders çalışma alanımız olacak. Ders çalışma alanımızın bulunduğu yerde bir de sahnemiz var. Sahnemizde müzik aletleri de olacak. Ayda ya da haftada bir Güzel Sanatlar Lisesinden öğrencilerimizi davet edip yarım saat, 1 saatlik programlar düzenleyeceğiz. Yazarları kütüphanemize davet edip, söyleşi yapacağız. Aynı zamanda çocukların becerisini geliştirmesi amacıyla 12 kişilik tasarım atölyesi kurduk. Hepsinin de ayrı bir bölümü olduğu için bunlar olurken meydana çıkan sesler, diğerlerini rahatsız etmeyecek.”
AYNI ANDA BİRÇOK ÖĞRENCİYE HİZMET
“Kütüphanemiz girişinde bulunan salonu aynı anda 120 kişinin sadece ders çalışabileceği şekilde tasarladık. Ayriyeten üst katta da bir salonumuz olacak. Orası kitap ödünç almaya gelenlerin ya da kütüphanede kitap okumak isteyenlerin yeri olacak. Şu anda 3 bin kişilik bir üyemiz var ama inanıyorum ki bu kütüphane açıldıktan sonra o sayı daha da artacaktır. Tasarım atölyemiz de 12 kişilik olarak tasarlandı. Yanında ise 0-6 yaş gurubu öğrencilerimiz için yer olacak. Orada çocuklar kitap okuyacak oyunlar oynayacak. Kütüphanemiz içerisinde bir kantin de olacak. Orada da gençlerimiz eğlenip oyun oynayabileceği alanlar olacak. Akçaabat Belediyesinin katkılarıyla da gelenlere çorba ve çay ikramı yapılacak.”
“SAATLERİ ESNETEMİYORUZ”
“Saatleri konusu bize de en çok sorulan sorulardan birisi. Kütüphane saatleri personel yetersizliğinden dolayı sabah 8 akşam 5 olacak. Personelimiz yeterli olursa ben burayı 7 gün 24 saat öğrencilerimiz için açmaya hazırım. Yeter ki bize o personel sağlansın. Biz 2 kişiydik bir de bir bekçimiz vardı burada, idare etmeye çalışıyorduk. Bekçi arkadaşımız da yardımcı oluyordu ancak yeterli değildi. Yeni bir kütüphanecimiz geldi inşallah onunla birlikte bir adım daha atabiliriz.”
14 BİN KİTAP VAR AMA YETERLİ DEĞİL
“Kütüphanemizde şu anda 14 bin kitabımız var. Ancak bu yeterli değil. Yeni güncel kitaplarımızı talep ediyoruz. Felsefe/ psikolojik, din, toplum bilimleri, dil bilimleri, doğa bilimleri ve matematik, teknoloji uygulamaları, sanat, edebiyat ve retorik, coğrafya ve tarih alanlarında kitaplarımız var. Süreli yayın dediğimiz bilim, sanat, siyaset, spor vb. olmak üzerek yaklaşık 40’a yakın dergilerimiz var.”
“TEK SIKINTIMIZ PERSONEL”
“Bizim amacımızda Akçaabat’a iyi bir kütüphane kazandırmaktı. Kütüphanede hizmet yönünden herhangi bir sıkıntımız yok. Akçaabat ve Trabzon’a geniş bir kapsamla hizmet edecek bir yer olacak, gençlerimiz, halkımız sorun yaşamayacak. Ancak bizim tek sıkıntımız personel konusunda olacaktır. Personel olmadan da kütüphanemizi rahatlıkla aktif kullanamayacağız. Bunun yanında gönüllülük esasına göre çalışmalarımız olacak. Onları da ancak kitap kayıtları ve düzenlerinde kullanabiliriz, koca bir kütüphaneyi bırakıp gidemeyiz”
ENGELLİLER İÇİN AYRICALIKLAR
“Kütüphanemizde yürüme engelli kardeşlerimiz için engelli rampası ve engelli merdiven asansörü mevcut. Görme engellilerimiz için bilgisayarlarımızda özel klavye ile kulaklık olacak ayrıca yine görme engellilerimiz için Braille alfabesiyle yazılmış kitaplarımız da olacak. Yeterli personelimiz olsa işitme engellilerimiz içinde çalışmalar yaparız ancak personel yetersizliğinden dolayı şimdilik bir şey yapamıyoruz. Personel sayısında yeterli sayıya ulaşırsak eğer görme engellilerimiz için sesli kitap okuma, işitme engellilerimiz içinse de işaret diliyle kitap okuma gibi bir aktivitelerimiz olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.