Balıkçılar "Vira Bismillah" için gün sayıyor

Balıkçılar "Vira Bismillah" için gün sayıyor

Karadenizli balıkçılar, av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de "Vira Bismillah" demek için gün sayıyor.

Karadenizli balıkçılar, av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de "Vira Bismillah" demek için gün sayıyor.

 Trabzon'un Faroz ve Akçaabat limanlarındaki balıkçılar, av sezonu heyecanıyla bir yandan ağlarını onarırken bir yandan da teknelerini boyayarak denize açılacakları günü bekliyor.

 Teknesini onaran Köksal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni av sezonu öncesi tekneleri ve ağları bakıma aldıklarını söyledi.

 Birkaç arkadaşıyla tekne bakımı yaptığını belirten Yılmaz, "Hazırlıklar sadece teknelerin bakımıyla bitmiyor. Ağların bakımı ve avlanma ruhsatı işleri de var. Denetimler çok sıkı ve gereken izinleri almadan balığa çıkamıyoruz. Şu an onun hazırlıklarını sürdürüyoruz. Gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra 1 Eylül'de inşallah 'Vira Bismillah' diyeceğiz" dedi.

 Yılmaz, bereketli bir sezon geçirmeyi ümit ettiklerini dile getirerek, "1 Eylül'de sezona palamutla başlayacağız. Süreç ne getirir, ne götürür bilemeyiz ama umutluyuz. Şu anki duruma bakılırsa palamut geçmişe nazaran bol görünüyor. Sezon hazırlıklarımızı bitmek üzere ve av yasağının kalkmasıyla inşallah bizim de vatandaşın da beklentisi karşılanır, yüzü güler" diye konuştu.

 "Güzel bir sezon için avlanma kurallarına da uyulması gerekiyor"

 Balıkçılığın önemini gittikçe kaybettiğini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Yaklaşık 30 yıl önceki balıkçılıkla şu anki balıkçılık bir değil. Her yıl bu meslekte kısım kısım azalmalar oluyor. Biz en son kuşak kendimizi görüyoruz. Bizden sonra maalesef balıkçılık bitecek. Beklentilerimiz de artık balıkçıları tatmin etmiyor. İnsanlar çoğunlukla kültür balıkçılığına yöneldi. Talep az, fiyatlar da yüksek olunca insanlar normal balığı tüketmiyor. Tüketmeyince de zaten satış yok. Pazarlama olayı da değişik ve tuttuğumuz balığı satamıyoruz. Bu kapsamda da birçok sıkıntımız var."

teknetamiri.jpg

 Yılmaz, güzel bir sezon için avlanma kurallarına uyulması gerektiğine işaret ederek, "Ege ve Akdeniz'de kurallar ve avlanma bize göre çok daha iyi noktada. Balıkçılar olarak denizden ekmek yiyoruz ve vatandaşa sunuyoruz. Hep birlikte denizimize sahip çıkmalıyız" ifadesini kullandı.

 "Ağlar bizim en önemli araçlarımızdır"

Akçaabat Limanı'nda balıkçı ağlarını tamir eden Halil İbrahim Nişancı da 8 yıldır balıkçılık yaptığını ve av yasağının kalkacağı 1 Eylül'ü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

 Yeni sezon hazırlıklarının yaklaşık 1,5 ayı kapsadığını anlatan Nişancı, "Yeni sezonun açılmasına sayılı günler kaldı. O nedenle hazırlıklarımıza hız verdik. Şu anda da geçen sezon zarar gören ağlarımızı tamir ediyoruz" dedi.

 Nişancı, bu sezon palamut ve istavritin fazla olacağını belirterek, "Bu durum değişir, değişmez bilemeyiz ama iyi bir sezon olacağından umutluyuz. Bu kapsamda da inşallah 1 Eylül'de "Vira Bismillah" deyip denize açılacağız" diye konuştu.

 Yeni sezon hazırlıklarının masraflı olduğuna da dikkati çeken Nişancı, "Bizde her şey nakit paraya bakıyor. Balıkçılık sektörü oldukça zor ve pahalı bir sektör. Getirisi olduğu kadar da götürüsü var. Şu anda da hazırlıklar için bir sürü masrafımız oluyor. O nedenle de inşallah yeni sezon bereketli geçer diye dua ediyoruz" ifadesini kullandı.

 Nişancı, balıkçılığın eskiye oranla geriye gittiğini de işaret ederek, balıkçılık sektöründeki en büyük problemin eğitim olduğunu kaydetti.

kayiklar.jpg

  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.