Aronya’nın  hasadı yapıldı.

Aronya’nın hasadı yapıldı.

Akçaabat’ta Süper Meyve Aronya’nın meyve hasadı yapıldı.

 

Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Ziraat Odası iş birliğinde yaklaşık iki yıl önce çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılan aronya meyvesi fidanlarının hasadı yapıldı. 

Hasat etkinliğine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Ak Parti Akçaabat İlçe Başkanı Ahmet Hüseyin Altıntepe ve yönetimi, Trabzon ve Akçaabat Protokolünün üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Düzenlenen etkinlikte katılımcılara aronya bahçesinde süper meyve aronyadan elde edilmiş çeşitli lezzetler ikram edildi.

Ülkemizde ve dünyada popülerliği son zamanlarda artan aronya meyvesi ile ilgili düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, şunları kaydetti; “Akçaabat’ta üretime ve istihdama katkı sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz “Aronya Meyvesi Yetiştiriciliği” programının “Hasat Etkinliğine” hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Şehrimizde, özellikle çiftçi kardeşlerimize destek olmak için yaklaşık iki yıl önce çiftçilerimize ücretsiz olarak aronya fidanı dağıtmıştık. Bugün ise çiftçilerimize dağıttığımız aronya fidelerinin meyvelerini toplayacağız; hasadını gerçekleştireceğiz.  Bilindiği gibi Akçaabat mikroklima iklim özelliği taşıyan bir şehirdir. Yani Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen ürünlerin birçoğu uygun koşullar sağlandığında Akçaabat’ta da yetişmektedir. Şehrimizin bu iklim özelliğinden faydalanarak insan sağlığına birçok faydası olduğu araştırmalarla kanıtlanmış, son dönemlerde ülkemizde ve dünyada popülerliği artan aronya meyvesini yetiştirdik. Tarıma, üretime, istihdama ve insana katkı sağlamak, destek vermek amacıyla yetiştirdiğimiz aronya meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında aromatik bir meyve olan aronya sağlık sektöründe ve alternatif tıpta yaygın olarak kullanılır. Bağışıklığı güçlendirici etkisinin olduğu bilinen süper meyve aronya, özellikle kanser riskini azaltmasıyla ünlenmiştir. Akçaabat Belediyesi olarak ihtiyaç duyduğu fidan ve çiçekleri kendi bünyemizdeki üretim seralarımızda yetiştiriyoruz. Kurmuş olduğumuz iki adet serada; gül, taflan, defne, limon, servi, sardunya, süs ve tıbbı aromatik fideler yetiştiriyoruz. Bu fidelerin bir kısmını  Belediyemizin ihtiyacı olan, peyzaj düzenleme çalışmalarımız kapsamında kullanıyoruz. Yetiştirdiğimiz aromatik bitkileri de üreticilerimize destek amaçlı ücretsiz olarak dağıtıyoruz.  Süper Meyve Aronya da yetiştirdiğimiz özel bitkiler arasındadır. Biz, çiftçilerimize ve tarıma her zaman destek vermeye özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda AKÇAHASAT adı altında bir tesisin ihalesini gerçekleştirdik. Çiftçilerimize ücretsiz olarak verdiğimiz fidanlardan üretilen ürünler, Akçahasat tesisimizde satışa sunulabilecek. Bu oluşumla yılda ortalama 750 çiftçimize bu şekilde destek olmayı planlıyoruz. AKÇAHASAT Tesisimizde çiftçilerimiz üretilen ürünleri isterseler kendi imkanları ile satabilecekleri gibi Akçahasat Tesisinde paketleme, kurutma ve depolama imkanları da bulmuş olacaklar. İnanıyorum ki hayata geçirdiğimiz bu uygulama kısa vadede örnek teşkil edecek ve birçok yerde benzer uygulamalara geçecekler. Tüketen değil üreten bir Akçaabat olarak hem ilimize hem de ülkemize katkı sağlayabileceğiz.”

Programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Aronya Meyvesinin Akçaabat’a kazandırılmasında büyük gayret gösteren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve paydaş kuruluşlara teşekkür ederek sayısız faydası olduğu bilinen aronyanın önemine değindi.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise Akçaabat’ta tarım arazilerinin verimli ve bilinçli kullanıldığını dile getirerek “Mikroklima özelliği taşıyan Akçaabat’ta gerekli koşullar sağlandığında yetişemeyecek meyve yoktur. Geleceğin süper meyvesi olarak adlandırılan aronyanın Akçaabat’ta yetiştirilmesi çok önemli bir adımdır. Bu meyvenin üretiminin yaygınlaştırılmasını ve bilinirliğinin artmasını temenni ediyorum. Akçaabat Belediyesi ve paydaş kuruluşların bu konudaki azmini, kararlılığını ve çalışmalarını tebrik ediyorum.” Dedi.

Günün anısına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu tarafından Akçaabat belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından aronya bahçesi sahibi Murat Civelek’e plaket takdim edildi.

Konuşmaların ardından programa katılanlar tarafından aronya hasadı yapıldı.

12-3.jpg11-1.jpg9-3.jpg8-7.jpg

5-10.jpg1-12.jpg2-9.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Haberler