Akçaabat’tan UNESCO Atağı

Akçaabat’tan UNESCO Atağı

Akçaabat’tan UNESCO Atağı

Akçaabat Belediyesince, ilçenin kültürel belleğinin korunması amacıyla kurulan araştırma merkezinin ilk hedefi, tarihi Ortamahalleyi UNESCO’ya tescillettirmek olacak.

Akçaabat Belediyesince, ilçenin kültürel belleğinin korunması amacıyla kurulan araştırma merkezinin ilk hedefi, tarihi Ortamahalleyi UNESCO’ya tescillettirmek olacak.

Akçaabat Belediye Meclisi, ilçenin tarihi ve kültürel belleğinin korunması, turizm zenginliklerinin UNESCO tarağından tescil edilmesi için ‘Akçaabat Araştırmaları Merkezi’ kurulmasına karar verdi. İlk olarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğündeki Akçaabat’la ilgili olan tüm belgeler ilçeye kazandırılacak. Belgeler daha sonra konunun uzmanı kişilerce yayıma hazırlanarak ilçede tarihî bir bellek oluşturulacak. Bunun yanı sıra merkezin bilimsel koordinatörlüğünü sürdürecek olan Kültür Bilimleri Akademisi (KÜBAK) bünyesinde bulunan çok sayıda sözlü kültürden derleme kayıtları da dijital ortama geçirilerek yayıma hazır hâle getirilecek. Merkezin koordinatörlüğünü ise KÜBAK Başkanı ve KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü yapacak. YURT GENELİNDE ÖRNEK OLACAK Akçaabat Araştırmaları Merkeziyle ilgili bilgi veren Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, ilçe adına önemli bir projenin başlangıcını yaptıklarını belirtti. Türkmen, “Bu merkezle Akçaabat’ın tarihî, turistik ve kültürel özellikleri ile var olan kültür birikimini korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz. Akçaabat’ın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamına ilişkin araştırma ve incelemelerde bulunulacak. Kentleşme olgusuyla birlikte kültür ve sanat eserleri üzerine çalışmalar yapılacak. Yazılı ve görsel eserler ortaya konulacak. Merkezimiz eminim ki yurt genelinde birçok belediyeye örnek olacak” dedi.

ORTAMAHALLE TESCİLLENMELİ

Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Kemal Üçüncü ise, Akçaabat Araştırmaları Merkezinin birincil görevlerinden birinin tarihî Ortamahalle’nin UNESCO’ya kazandırılması olduğunu söyledi. Üçüncü, “Bunun için UNESCO’nun referans kuruluşlarından biri olan İCOMOS’la iş birliğini planlıyoruz. Bir çalıştayla hazırlık yapılacak. KÜBAK’ın arşivinde bulunan Doğu Karadeniz sözlü kültür mirasıyla ilgili kasetler dijital ortama aktarılacak ve ardından yayımlanacak. Buradan Akçaabat’la ilgili çok önemli eserler çıkacak. Akçaabat geleneksel yaşam ve etnografya müzesinin kurulması için bilimsel hazırlıklar yapılacak” diye konuştu.

kaynak:ilkhaber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler