Akçaabat'ta yayla göçü canlandırıldı.
Akçaabat'ta yayla göçü canlandırıldı.
Akçaabat'ta yayla göçü canlandırıldı.
Yeşilin her tonunu barındıran ormanları, tertemiz havası, doğal kaynak suları, yemyeşil vadilerin arasından geçen akarsularıyla doğa harikası Trabnzon'un Akçaabat İlçesinde Yayla Göçü canlandırıldı.
Şenlik havasında yapılan yayla göçünde geçmişten günümüze kadar gelen bir çok gelenek te yeniden canlandırıldı.
Akçaabat Akpınar mahallesinde yayla göçü geleneğini şenliğe dönüştürdü. Yöresel kıyafetler giyen vatandaşlar, süsledikleri büyükbaş havyaları ile birlikte Büyük Oba yaylasına göç etti. Uzun bir yolculukla yaylaya ulaşanlar davul,zurna ve kemençe eşliğinde karşılandı, yaylaya ulaşmanın sevincini horonlarla kutladı. Akçaabat ilçesi Akpınar köyünde yaylacılık geleneği yaşatılıyor. Yaylacılığa ömrünü verenlerin geçmişini bugüne taşımayı amaçlayan köylüler, yayla göçü şenliği düzenledi. Geleneksel yöre kıyafetlerini giyen, büyükbaş hayvanlarını süsleyen yaklaşık 500 kişi aynı anda Büyük Oba yaylasına doğru yürüyüşe geçti. Etkinliğe, Ak Parti Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar, Salih Cora ile Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sırasında aniden bastıran yağmur yaylacılara zor anlar yaşattı. 5 kilometrelik yaya yolculuğun ardından yaylaya ulaşan göç ekibi önceden yaylaya çıkan yaylacılar tarafından davul zurna ve kemençe eşliğinde karşıladı. Yaylada yöresel sanatçılar konser verdi, vatandaşlar yağan yağmura aldırış etmede saatlerce horon oynadı. Akpınar Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Bıyıklı, yaylaların yüzyıllardır kuzeyin evlatlarının yuvası olduğunu belirterek 'Yaylalar, Karadeniz'in nice çınarlarının baba ocağı olmuştur. Artık hikayeler de yaşayan yaylacılık gelenekleri kaybolmaya yüz tutmuş. Yaylaların yıllara meydan okuyan bekçileri olan has yaylacının sayısı gittikçe azalır olmuştur. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş yayla kültürümüzü ve yayla göçümüzü gelecek nesillere hikaye olarak anlatmak istemedik. Onlara bunu canlı olarak yaşatmak için bu festivali düzenledik. Bugün yağmurda olmasına rağmen güzel bir katılım oldu. Tüm komşu köylerde biz destek oldular çok güzel bir organizasyon oldu. Yağmur bile bizi dağıtamadı. Bu festivali geleneksel hale getirip önümüzdeki yılda gelecek nesillere bu geleneği aktarmaya devam edeceğiz. Yaylalarımızı tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz??dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, asırlardır yaşatılan yaylacılık geleneğinde vatandaşlar köylerden küçük ve büyükbaşları ile birlikte yaylalara göç ediyorlar. Süsledikleri hayvanlarıyla kilometrelerce yürüyerek yaylalara göç edenler, yılın 4 ya da 5 ayını buralarda geçiriyor. Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıkanlar, buralarda kaldıkları süre içerisinde hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini elde ediyor hem de hayvanlarının tüketeceği otları biçiyor. Yaylada, ineklerin sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri hazırlayanların kimi ürününü satarak, geçimine katkı sağlarken kimi de ailesinin kış mevsimindeki yiyeceğini elde ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.