Akçaabat'ta Festival Coşkusu Devam Ediyor

Akçaabat'ta Festival Coşkusu Devam Ediyor

Akçaabat Belediyesince düzenlenen 30. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali el sanatları ve halı kursu sergileriyle devam ediyor.

AKÇAABAT’TA FESTİVAL COŞKUSU DEVAM EDİYOR

Akçaabat Belediyesince düzenlenen 30. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali el sanatları ve halı kursu sergileriyle devam ediyor.

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in yanı sıra, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Belediye Başkan Yardımcıları Serkan Özdemir ve Ali Güngör, ilçe protokolü, Kıbrıs Gazimagosa Meclis Üyeleri, daire amirleri, halk oyunları grupları ve vatandaşların katılımıyla Akçaabat Sahil Park Yöresel Ürün Satış yeri, kadınların el emeği göz nuru ürünlerinin sergisi ziyaret edildi. Sergide, El örgüsü çantalardan, bebek kıyafetlerinden tutun da ahşap boyama tablolara, yöresel biblolara ve seramik ürünlere kadar birçok ürünün yer alıyor. Ürünlerin hepsi kadınların el işçiliğiyle oluşturulmuş. Buradaki serginin ardından Hamamçimeni Çarşısı Belediye Resim Galerisi’nde düzenlenen Akçaabat Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa açılan Halı Dokuma Kursu kursiyerlerinin halı sergisi görücüye çıktı. Kursiyerler dokudukları her halıya Akçaabat’ın tarihini, kültürünü, doğasını ve yöresel zenginliklerini işlediler.

Sergiler ziyaretlerinden sonra Hamamçimeni Çarşısı Avlusunda 30. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivaline katılan Halk Oyunları grupları hünerlerini sergiledi. Akçaabat, hem renklerle hem danslarla şenlendi. İzleyenleri kendine hayran bıraka Halk Oyunları Ekipleri, festival boyunca hem Akçaabat’ın çeşitli mekanlarında hem de Trabzon’da gösteriler yapacaklar.

İki yıl aranın ardından düzenlenen 30. Uluslararası Akçaabat müzik ve Halk Oyunları Festivali ile Akçaabat’ın her köşesinde büyük bir coşku yaşanıyor diyen Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Bu yıl, Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivalimizin 30.’sunu düzenliyoruz. Akçaabatlıların doya doya eğlenebileceği ve yine ilçemizin her karışını layıkıyla tanıtabileceğimiz bir festival programı hazırladık. Yöremizi en kapsamlı şekilde tanıtmayı amaçladığımız festivalimizde Akçaabatlı hanımların el emeği, göz nuru ürünlerini de görücüye çıkardık. Bu sergide el örgüsü çantalardan, bebek kıyafetlerinden tutun da ahşap boyama tablolara, yöresel biblolara ve seramik ürünlere kadar birçok ürünün yer alıyor. Biz, hanımlarımızın bin bir emekle ürettiği ürünlerle, çalışkanlıklarıyla ve azimleriyle gurur duyuyoruz. Akçaabat Sahil Parkta yerini alan büfelerimiz ilçemiz için kültürel, hanımlar için ise ekonomik hizmet niteliği taşıyor. Akçaabat’taki kadınların tamamen el emeğiyle ürettiği ürünlerin satıldığı bu alan aslında gizli bir istihdamı da içerisinde barındırıyor. Buradaki büfelerde satılan ürünler tezgahlara gelene kadar birçok aşamadan ve elden geçiyor. Hanımlar, hem kendileri çalışıyor hem de çevrelerindeki hanımlardan destek alıyor. Bu şekilde ekonomik anlamda birbirine destek olunan bir döngü işliyor. Burada Büfeler, sahil parka ayrı bir canlılık ve renk getirdi.Biz, Akçaabat Belediyesi olarak her manada geçmişi bugüne taşımaya bugünü de yarına en iyi şekliyle aktarmaya çalışıyoruz. Halı dokumak;  ustalık isteyen sabır ve azim gerektiren bir sanattır; aynı zamanda çok kıymetli bir zanaattır. Burada Halk Eğiti Müdürlüğü ile ortaklaşa açmış olduğumuz halı dokuma kursunda dokunan halılar, kursiyerlerimiz tarafından sergileniyor. Halıların yapım aşmasını çok yakından takip ettim. Ne kadar meşakkatli olduğunu gördüm. Ama o meşakkatli yolculuğun sonunda ortaya işte böylesine güzel motifli halılar çıktı. Sizlerin de huşunda bir kez daha kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Bugüne dek açtığımız tüm el sanatları kursları hanımlarımız için ekonomik gelir kapısı olabilecek nitelikte oldu. Kursiyerlerimiz buralarda edindikleri kazanımlarla hayatlarını idam ettirebilecek yeterliliğe sahip oldular. Belediye olarak onlara her zaman destek veriyoruz. Ayrıca dipnot olarak eklemek isterim ki Halı Dokuma Kursunda dokunan her halıya kursiyerlerimiz, Akçaabat’ın tarihini, doğasını ve yöresel zenginliklerini işlediler. Sergiyi gezerken Akçaabat’ın tarihini halıların motiflerinde bulacaksınız.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” Dedi.

El Sanatları ve Halı Dokuma Kursu Sergileri, protokol üyeleri, halk oyunları grupları ve vatandaşlar tarafından ilgiyle gezildi. Ardından Halk Oyunları Grupları Hamamçimeni Avlusunda horon halkası oluşturarak görsel şölen sundular.

2-5.jpg

4-8.jpg

9-2.jpg

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler