AKÇAABAT İÇİN YEŞİL ALTIN FINDIKTA HASAT HEYECANI

AKÇAABAT İÇİN YEŞİL ALTIN FINDIKTA HASAT HEYECANI

AKÇAABAT İÇİN YEŞİL ALTIN FINDIKTA HASAT HEYECANI

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU 2022 yılı Karadeniz Bölgesinin Yeşil Altını olan   fındık hasadı  için  açıklamalarda bulundular. “  Bu yıl  iklim koşullarından kaynaklı zor bir üretim sezonu geçirdik. Üreticilerimiz   bir yıllık emeğin karşılığını almak için hasat tarihine uyarak 13 ağustos itibariyle fındık bahçelerine girdiler. Hasat işlemlerine başladılar. Fındık vazgeçilmez bir tarım ürünümüz.  Fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar var. Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Fındıkta kalite çok önemli , hem ihracat hem iç piyasada getirisi yüksek bir tarım ürünü. Alan bazlı destek ile birlikte 50 randıman  levant kalite fındığın  kilogram fiyatı ortalama 54 TL , Giresun kalite  fiyatı 1 TL daha fazla. Tabii randımanı iyi geldiğinde fiyat daha da artmaktadır. Fındığın randımanı ve kalitesinin iyi olmasını istiyorsak zamanından önce kesinlikle fındık toplamamak lazım.  Fındıkları daldan değilde yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat etmeliyiz.  Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde erken toplanan fındıklarda  verim ve randıman  kayıpları meydana gelir. Ayrıca daldan toplanan fındık bahçelerinde gelecek senenin meydana getireceği fındık teşekkülleri zarar görecek ve bu durumda gelecek senenin verimini düşürecektir.  Bu sebeple fındığın yerden toplanmasını önemsiyoruz.

Trabzon ilimiz ve ilçeleri  için fındık hasat komisyonu tarafından belirlenen ;

Sahil kesimde (0-250 metre yükseklikte) 13 Ağustos 2022,

Orta kesimde (251-500 metre yükseklikte) 18 Ağustos 2022 ve

Yüksek kesimde ( 500 metre ve üzeri yükseklikte) 25 Ağustos 2022  bu tarihlere uyarak hasat yapılmasını yeniden hatırlatmak istiyorum.

Fındık hasadında aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınarak yapılması çok önemlidir.

Zurufların (çotanakların) iyice sararıp, kızarıp kahverengileşmeye başlaması,

Fındığın sert kabuğunun %75 oranında kızarması,

Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,

İç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi,

Dalda bulunan fındığın nem oranının % 30'un altına düşmesi,

Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin % 75' inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlaması gerekir.

Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda meyve kalitesi düşer. İç buruşuk miktarı artar. Randıman düşük olur. Kurutulmuş tanelerde tane rengi donuk kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar meydana getirir.

Hasadı yapılan fındıklar naylon çuvallarda zuruflu olarak uzun süre  bekletilmemelidir. Mümkün olduğunca kısa sürede harman alanlarına götürülüp  ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır.  Üst üste yığınlar halinde bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen ya da yığınlar halinde bırakılan  fındıklarda sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta acılaşmaya; nispi nem oranının artması da kızışmaya, küflenmeye yol açabilir. Özellikle insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan Aflatoksin  adı verilen  tanınmış kanserojen madde meydana gelir.  Naylon ya da bez brandalar ürüne temas etmeyecek şekilde yağışlı havalarda üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon çuvallara konulmamalıdır. Tane fındıklar harmanda iyice kurutulmalı, çatlak, çürük vb. olanlar  seçilmeli depolamak   isteyen  gözenekli ya da jüt çuvallara koymak suretiyle depolayabilir ya da isteyen TMO’ya veya tüccara  bu şekilde teslim edebilirler.

Depo olarak kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Bu şartlarda fındıklar 1 yıl muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi sıcaklığının 2-4,5 ºC' de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir.

Bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler