Akçaabat BİL'iyor
Akçaabat Özel BİL Okulları
2009 yılında ilçemizde Analitik Dershanesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan eğitim kurumumuz özel lise olarak faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. Yeni bir yapılanmayla ismini değiştiren ve bu yıldan itibaren faaliyetlerine Özel Trabzon Bil Temel Lisesi olarak devam eden kuruluşun kurucu müdürü ve biyoloji öğretmeni Murat Özcan, Haber Müdürümüün sorularını cevaplandırdı.
Murat Bey, hayırlı olsun dileklerimle başlamak istiyorum. Uzun yıllar eğitim-öğretim camiasının içindesiniz. Özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeler velilerde, öğrencilerde ve özel sektör çalışanlarında tedirginlik meydana getirdi. Bu tedirginlik hala devam ediyor mu?
Dershanelerin dönüşüm süreci 2014-2015 Öğretim yılında tamamlandı. Geçtiğimiz yıl 85 civarı Temel Lise vardı, bu yıl 1000 civarında Temel Lise eğitim-öğretim hayatımıza girdi. Temel liseler 2018-2019 Öğretim yılından itibaren taahhüt edilen şartlara uygun binalara geçecekler. Dönüşüm sürecinde Sayın Bakanımız başta olmak üzere Milli Eğitim yetkililerimize Temel Liselerle ilgili katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
İnsanlarda yaz döneminde hissettiğimiz tedirginlik artık yok diye düşünüyorum. Artık her şey çok net. Ancak kamuoyunun belli bir kısmındaki ilgisizlik, aslında en ciddi sorun. Örneğin, bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği teşvik için müracaat dönemini kaçıran birçok veli oldu. Ancak önümüzdeki sezon yüksek ihtimalle ilgi daha fazla olacaktır. Yani özetle, velilerimizin ve öğrencilerimizin tedirginlik yaşamasını gerektirecek bir durum yok. Konularla ilgili gerekli danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları yeterli olacaktır.
YELPAZEMİZ GENİŞ
Bu konuyla ilgili farklı sorular soracağım, fakat şirketinizin farklı faaliyet alanları da var. Bunlar hakkında da biraz bilgi verir misiniz?
Şirketimiz eğitim-öğretimin birçok alanında faaliyet gösteriyor. Eğitim-Öğretim dışında faaliyetimiz yok. Akçaabat’ta sizin de belirttiğiniz gibi, Analitik Dershanesi olarak başladığımız faaliyetlerimize aynı adresimizde Özel Trabzon Bil Temel Lisesi olarak devam ediyoruz. Söğütlü’de ve Trabzon Merkez Hızırbey mahallesinde Parlayan Zekâ Etüt&Kurs Merkezi ve Söğütlü’de Avrupa Yabancı dil kursları adı altında dört farklı şubemiz var. Etüt merkezimizde ilkokul, ortaokul öğrencilerine, dil kursumuzda tüm yaş gruplarına uygun eğitimler veriyoruz.
Bundan sonrası için yeni projelerimiz var. 3-4 yıl içerisinde hayata geçireceğiz.
Ne gibi projeler bunlar?
Şimdilik söylemeyeyim. Altyapı çalışmalarını tamamladık. Ocak 2016’dan itibaren faaliyetlere başlayacağız. Daha kompleks, güzel şeyler olacak.
12’NCİ SINIFLARA YOĞUN TALEP
Temel Liselere dönersek, kayıtlarınız nasıl gidiyor, hangi gruplara talep daha çok?
Okulumuza 9,10,11. ve 12. Sınıf öğrencilerinin kayıtlarını alıyoruz. Özellikle 12. Sınıflarımıza yoğun talep var. Çünkü Üniversite sınavına hazırlık yılı olduğu için, öğrenciler okul müfredatı ile sınava hazırlık programını okul ile kurs arasında bölünmeden yürütme imkânı buluyor. Cumartesi günleri yaptığımız ek ders ve sınav çalışmaları ile bütünlük oluşturuyoruz. Ayrıca, yoğun kayıt görüşmelerimiz 9. sınıf öğrencilerinde oluyor. Teog’daki sonucuna göre öğrenciler alternatif olarak okulumuzu da düşünüyorlar. Bu yıl en az talep 10. Sınıflarda oluştu. 9,11 ve 12. sınıflardaki talepten bizim gibi diğer Temel Liseler de son derece memnun.
HAFTANIN 7 GÜNÜ ÇALIŞAN TEK İŞ KOLU “ÖĞRENCİLİK”
Bu okullarda akademik eğitimin yanında başka aktiviteler var mı? Temel Liselerin özellikle bu konuda çok eleştiri aldığı söyleniyor?
Bu düşünceye kesinlikle katılmıyorum Cemil Bey. Bakın şöyle ifade edeyim. Veli, önceki yıllarda devlet okuluna gönderdiği öğrencisine özel ders, dershane gibi takviyeler aldırıyordu ki özel okula bile gitse bu takviyelere ihtiyaç duyuyordu. Haftanın yedi günü çalışan Türkiye’de tek iş kolu vardı. O da öğrencilik. Doğru mu? Akademik liselerin oluşturulması ile şimdi öğrenciler hem okul müfredatını, hem de sınava hazırlık programını birlikte yürütebiliyor. Pazar günlerini tatil yapıyor. Önceki yıllarda devlet okullarından aldığımız en ciddi eleştiri, hafta sonu iki gün dershaneye giden öğrenci ne zaman dinlenecek? Çocukların psikolojisi bozuluyor şeklindeydi. Şimdi, dershanelerin dönüşüm süreci ile Pazar günleri çalışmıyoruz. Ama devlet okulları şimdi Cumartesi-Pazar kurs açtı. Yani dün eleştiriyi yapanların büyük kısmı, bugün kendisi bu uygulamayı yapıyor. Bence devlet okulları Temel Liselerde yapılan eğitim programını uygulamalı ve öğrencilere hafta sonu kurs aldırmadan, aynı zamanda sınav hazırlık programını hafta içi uygulamaya koymalıdır.
Sorunuza dönecek olursak, öğrencilere düzenli olarak okulumuzda (programlarına göre hafta içi-hafta sonu cumartesi) dikkat geliştirme çalışmaları, sinema-tiyatro etkinlikleri, tarih, kültür, eğlence gezileri, spor aktiviteleri yaptırıyoruz. Bu çalışmaların tamamı yıllık bir program çerçevesinde yapılıyor. Örneğin; yarıyıl tatilinde İstanbul Aydın Üniversitesi’nin “ Tadımlık Üniversite” programı için 12. Sınıf öğrencilerimiz ve rehberlik servisimiz İstanbul’a gidecek.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ DAHA AKTİF OLMALI
Murat Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz, son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin dönüşümü projesinin çok daha iyi sonuçlar vereceği kanaatindeyim. Devletin yetkili organlarının bu konuda çok ciddi çalıştığının farkındayım. Velilerin bilgilendirilmesi konusunda Milli Eğitim müdürlüklerinin daha aktif olması gerektiğine inanıyorum. İl ve İlçe müdürlüklerinde halkla ilişkiler bölümleri daha detaylı çalışmalar yapabilir.
Velilerimizin de, eğitimle ilgili alakalarını artırmalarını, gündemi iyi takip etmelerini tavsiye ederim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.