16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü dolayısıyla Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı, yazılı bir açıklama yaparak önemli konulara dikkat çekti.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı, yazılı bir açıklama yaparak önemli konulara dikkat çekti.

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Bu yılının Dünya Gıda Günü Teması; “Gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yaparak göçün geleceğinin değiştirilmesi” olarak belirlenmiştir.

Küresel dünyamızda açlıklar, yokluklar, iç savaş ve göçe zorlanan insanlar ile zenginlikleri sömürülen geri kalmış toplumların en büyük sorunu olmuştur. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75’inden fazlası kırsal alanlarda, çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlı olarak yaşıyor. Birçok kişi ve aile ise ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç etmektedir.

Bir tarafta açlık, bir tarafta obezite;

    Dünyada gıda fiyatlarındaki artış, son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Gıda fiyatlarının artışı elbette ki en çok yoksul kesimleri etkilemekte ve dünyadaki açların sayısı daha da artmaktadır. Bir tarafta açlık, bir tarafta obezite (aşırı kilo) sorunu yaşanmaktadır. İsrafın tahammül edilemeyecek sınırlara ulaştığı gelir düzeyi yüksek olan ülkelerde günlük çöpe giden gıdalar dünyadaki açlık ve tüketilmesi gereken gıda sorununu ortadan kaldıracak düzeydedir.

Göç ve iyi tarım uygulamaları;

Gelişmiş ülkelerde gıda güvenliği ve halk sağlığı için verilen mücadelenin yanında, iyi tarım ve hayvancılık uygulamalarında yatırımlar sürmektedir. Geri kalmış, üretemeyen iç savaş ve kargaşalardan dolayı bir yerden bir yere göç eden insanlar tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yeterince yapamamaktadırlar.

Bunun yanında ülkemiz gibi bazı toplumlarda hızlı bir şekilde kırsaldan kente göç nedeniyle tarım alanları ve meralar istenilen düzeyde kullanılamayarak bitkisel ve hayvansal üretimden geri düşmektedirler. Son yıllarda kendi ihtiyaçları için bile tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunmak istemeyen bir anlayış toplumumuza yerleşmiştir. Oysa kendi kendine yetebilecek şartlarımız olduğu halde üretmek yerine satın almaya eğilim, ucuza almaya yönelip üretim açığı nedeni ile ithalata yönelen bir ülke olmaya hızla gitmekteyiz. Üretimden çekilmek, tarımsal faaliyetleri unutmak, üretim teknik ve teknolojilerinden uzak kalmakla  yeni jenerasyonlara geleneksel veya teknolojik üretimle ilgili bilgi akışını bile sağlayamaz duruma geldik.

         Yıllardan beri kırsalda yaşayan kendine yeten bitkisel ve hayvansal üretim konusunda geleneksel tarım ve hayvancılık uygulamalarını yapan bir toplumken şu anda modern tarım ve hayvancılık uygulamalarına geçemediğimizden kazançlı olan tarım ve hayvancılık terk edilmeye eğilim artmıştır. Bugün itibariyle şunu bilmek gerekir kırsalda yaşamak  bitkisel ve hayvansal üretimin içinde olmak bir yaşam şeklidir. Devlet kırsalda yaşamı destekleyen projelere ağırlık verip, orta eğitimde tarım ve hayvancılık eğitimi artacak gençler yetiştirmelidir.

 

Göç ve kırsal kalkınma;

Yoksulluğa bağlı olarak insanlar yeterli gıdayı üretememekte veya satın alamamaktadırlar. Yaşanan doğal afetler, mali krizler, savaşlar ve politik sorunlar nedeniyle artan gıda fiyatları da bu duruma olumsuz etkilemektedir.

Dünya gıda üretim potansiyeli tüm insanları besleyebilecek düzeyde olup dağılım sorunu mevcut sonucu doğurmuştur. Ülkemiz ve bölgemizde imkanları olan kırsalda yer sahibi herkes üretmek zorundadır. Toprağı terk ederek hiçbir gıdaya ulaşılamaz. Teknolojik olarak tohumu içine koyunca  sebze ve meyve alacağımız, ot verip et ve süt alacağımız bir makine üretilmemiştir ve üretilemeyecektir. Bu anlayışla topraklı tarım ve hayvancılığa sahip çıkmak zorundayız. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi bu işlerin içerisinde tutmak gerekir. Kırsalda yaşam tarzını gençlerimize benimseterek, sosyal imkanları ile tarım ve hayvancılığın içinde olmalarını sağlayacak projeleri hayata geçirecek projeler desteklenmelidir.

Gıda olmadan sağlık, sağlık olmadan yaşam olmaz. Üretmeden gıdadan bahsedilemez. Sağlıklı gıdaya güvenle ulaşmak ümidiyle…

Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler